Υπό κατάρρευση η αγορά της Ρόδου - Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες

168

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού καταγράφεται μείωση της τάξης του 50% στους τζίρους των καταστημάτων από την αρχή του 2016 μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Η ανησυχία των εμπόρων και καταστηματαρχών έγκειται στο γεγονός ότι δεν διαφαίνεται ανάκαμψη της κίνησης και των τζίρων κατά τη διάρκεια της σεζόν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι τουρίστες είναι χαμηλής εισοδηματικής στάθμης και δεν αφήνουν χρήματα στην αγορά.

Εξυπακούεται βέβαια ότι ο ντόπιος πληθυσμός είναι φύσει αδύνατο να στηρίξει την αγορά, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις, η ανεργία κ.ο.κ δεν αφήνουν περιθώρια στον μέσο πολίτη να «επενδύσει» σε αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκο Μπόνη, το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί η τοπική αγορά δεν είναι τόσο η αδυναμία των καταναλωτών αλλά πολύ περισσότερο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι η Ρόδος με το 50% της μείωσης των τζίρων των εμπορικών επιχειρήσεων, αφήνει πίσω της πολλές περιοχές της Ελλάδας!

Ο κ. Μπόνης, δήλωσε: «Η κατάσταση στην αγορά της Ρόδου δεν είναι καθόλου καλή. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου έχει καταγραφεί μείωση τα τάξης του 50% στους τζίρους των εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτό που πληρώνει αυτή τη στιγμή το νησί μας, είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν καταγράφονται τόσα ψηλά ποσοστά πτώσης των τζίρων!

Δυστυχώς δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ανάκαμψη κατά την τουριστική περίοδο. Οι ενδείξεις που έχουμε για την εξέλιξη της σεζόν δεν είναι αισιόδοξες. Ακόμα όμως και να κινηθούν οι αφίξεις σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι τουρίστες δεν αφήνουν πλέον χρήματα στην αγορά».

Βάσει των παραπάνω ο χειμώνας προβλέπεται να είναι πραγματικά πολύ δύσκολος για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις. Άλλωστε η αγορά αντιμετωπίζει μία συνεχώς κλιμακούμενη ύφεση την τελευταία εξαετία. Ακόμη και υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις έφθασαν σε σημείο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

«Ελάχιστες επιχειρήσεις είναι αυτές οι οποίες θα μπορέσουν να σταθούν στην αγορά της Ρόδου. Η επόμενη μέρα φαντάζει πραγματικά πολύ δύσκολη. Αν όντως η τουριστική σεζόν δεν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, δυστυχώς το χειμώνα δεν θα αποφύγουμε λουκέτα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι διανύουμε τον 6ο χρόνο ύφεσης», επισημαίνει ο κ. Μπόνης.

Ίδια κατάσταση και στην Παλιά Πόλη

Εξίσου δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση και στην αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Ενώ κυκλοφορεί κόσμος στα σοκάκια, οι πελάτες μπαίνουν στα καταστήματα μόνο για «οφθαλμόλουτρο» και σπάνια κάνουν αγορές ή τουλάχιστον αγοράζουν αντικείμενα χαμηλής αξίας.