10ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών με αρχική απόδοση 1,55%

195

Στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το reopening του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου προχώρησε σήμερα, όπως αναμενόταν, το Ελληνικό Δημόσιο.

Η καθοδήγηση διαμορφώνεται στο 1,55% και η ζήτηση των επενδυτών αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς η αγορά έδειχνε εδώ και καιρό τη δίψα της για ελληνικό κρατικό χρέος.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντληθούν 1,5 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, που είχαν αναλάβει την έκδοση του Μαρτίου.

Το 10ετές ομόλογο είχε εκδοθεί στις 5 Μαρτίου με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875% και από αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 11,8 δισ. ευρώ και περισσότεροι από 380 επενδυτές είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την έκδοση.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τη δίψα των αγορών για ελληνικό χρέος και την ευνοϊκή συγκυρία που διαμόρφωσε η κατάθεση, τη Δευτέρα, του πρώτου προσχεδίου προϋπολογισμού της μεταμνημονιακής εποχής με σημαντικά αναπτυξιακά μέτρα

Η κίνηση αυτή δεν αποσκοπεί στην άντληση δανειακών πόρων, αλλά στην εδραίωση της τακτικής επαφής με τις αγορές, στη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων, στη μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου και στην αύξηση της ρευστότητας της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς επίσης στην περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής θεσμικών επενδυτών στον κατάλογο των κατόχων ελληνικού χρέους. Επιπλέον, συμβάλλει στην αντικατάσταση του βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων, με μεσοπρόθεσμο και στέλνει άλλο ένα θετικό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καλύψει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού του, ξεπερνώντας το μάλιστα κατά 500 εκατ. ευρώ (άντλησε συνολικά 7,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους μέσω των νέων εκδόσεων ομολόγων 5ετούς, 7ετούς και 10ετούς διάρκειας, ενώ προέβλεπε να αντλήσει έως 7 δισ. ευρώ). Επιπλέον, μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες του 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023.