15.000 εργαζόμενους μέχρι το καλοκαίρι του '21 θα απολύσει η Airbus

81
Το καμπανάκι του κινδύνου για την επιβίωσή της κρούει η Αirbus. Ο ευρωπαϊκός όμιλος κατασκευής αεροσκαφών προειδοποίησε τους 135.000 εργαζομένους της για το ενδεχόμενο να χρειασθεί να καταργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Σε επιστολή του προς το προσωπικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Γκιγιόμ Φορί, αναφέρει ότι ο όμιλος «αιμορραγεί με άνευ προηγουμένου ταχύτητα» και ότι η πρόσφατη κατά το ένα-τρίτο πτώση των ρυθμών παραγωγής δεν αντικατοπτρίζει το χειρότερο σενάριο. Η Airbus έχει θέσει σε αναστολή σύμβασης 3.000 εργαζομένους  στη Γαλλία, που λαμβάνουν κρατικό επίδομα ενίσχυσης «ίσως όμως να χρειασθούν πρόσθετα και πιο ριζικά μέτρα… Η επιβίωση της Airbus αμφισβητείται εάν δεν ενεργήσουμε τώρα», προσθέτει το στέλεχος της εταιρείας κατασκευής αεροπλάνων.

Η εταιρεία Airbus ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να καταργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 11% του δυναμικού της, σε όλον τον κόσμο μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και δεν αποκλείει την πιθανότητα να προχωρήσει σε άμεσες απολύσεις προσωπικού.

Περίπου 5.100 θέσεις θα καταργηθούν στη Γερμανία, 5.000 στη Γαλλία, 1.700 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 900 στην Ισπανία και 1.300 σε εγκαταστάσεις της σε άλλες περιοχές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών υποστηρίζει ότι το μέλλον της διακυβεύεται λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που έπληξε σοβαρά τις αερομεταφορές.

Η εταιρεία είχε ήδη συμφωνήσει να περικόψει 900 θέσεις εργασίας από τη μονάδα Premium AEROTEC στη Γερμανία.

Οι περικοπές στις θέσεις εργασίας θα γίνουν μετά από διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, τα οποία αμέσως επανέλαβαν ότι αντιτίθενται στις υποχρεωτικές απολύσεις. Η Airbus από την πλευρά της δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μολονότι επιδιώκει να προχωρήσει στη μείωση μέσω εθελοντικών αποχωρήσεων, πρόωρης συνταξιοδότησης ή άλλων προγραμμάτων μακροχρόνιας μερικής απασχόλησης.

Όπως ανέφερε η Airbus, θέλει να υπάρξει μια συμφωνία για τις περικοπές μέχρι το 2021.

«Θα δοθεί σκληρή μάχη για να σωθούν θέσεις εργασίας», σχολίασε η Φρανσουάζ Βαλέν του συνδικάτου CFE-CGC.

Η Airbus απασχολεί σήμερα 135.000 υπαλλήλους. Περίπου το 37% του εργατικού δυναμικού της πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί εντός της επόμενης δεκαετίας.