20.000 δανειολήπτες χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη - Ποιοι κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς ακινήτων

19
Ποιοι κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς ακινήτων

Στο στόχαστρο των τραπεζών μπαίνουν από εδώ και πέρα οι οφειλέτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και οι οποίοι αρνήθηκαν ως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Η ημερομηνία έως την οποία οι οφειλέτες μπορούσαν να δηλώσουν ότι δεν δέχονται να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτοί που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας προσεγγίζουν τις 20.000.

Αντιθέτως για όσους δεν εναντιώθηκαν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, οι τράπεζες έχουν πλέον πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, αναφέρει η "Καθημερινή".

Το άνοιγμα των λογαριασμών δεν θα αφορά μόνο στις καταθέσεις που έχουν εκείνη την ημερομηνία, αλλά θα αφορά σε όλη την πενταετία σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί ποιοι εξ αυτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ποιοι έχουν φροντίσει να αποκρύψουν εισοδήματα την εν λόγω περίοδο.

όσον αφορά στους οφειλέτες που χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη λόγω της εναντίωσής τους στην άρση του απορρήτου, οι πιστωτές έχουν πλέον δικαίωμα να λάβουν κάθε αναγκαστικό μέτρο, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Με δεδομένο ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ξεπερνούν τις 150.000, αυτοί που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις εναντιώθηκαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου αντιπροσωπεύουν το 15% των οφειλετών.

Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να κινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για τους δανειολήπτες που αρνήθηκαν να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές που είτε μπορούν να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους και δεν το κάνουν, είτε προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνται προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία, το 30% με 35% των περιπτώσεων όσων έχουν φθάσει στο στάδιο της εκδίκασης απορρίπτεται, καθώς διαπιστώνεται ότι οι οφειλέτες δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο.

Όπως για παράδειγμα οφειλέτες που έχουν εμπορική ιδιότητα και εκ των πραγμάτων δεν δικαιούνται την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Στα αναγκαστικά μέτρα που μπορούν να ενεργοποιήσουν πλέον οι τράπεζες είναι και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που θα ξεκινήσουν και για ακίνητα μικρότερης αξίας και για χαμηλές οφειλές. Αιτία είναι οι πιέσεις που δέχονται από τους θεσμούς και τις εποπτικές αρχές για την ουσιαστική επανέναρξη των πλειστηριασμών μετά την παύση που υπήρξε λόγω καλοκαιριού.

Μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα eauction έχει ανακοινωθεί η διενέργεια 17.820 πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να πολλαπλασιαστεί από το 2019 και μετά, με τον προγραμματισμό να ανεβάζει τον ετήσιο στόχο στις 40.000.

Από τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται άλλωστε να έχει αναβαθμιστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τη χρήση εργαλείων που θα επιτρέπουν στον χρήστη να εντοπίζει ευκολότερα τα ακίνητα που τον ενδιαφέρουν με κριτήρια όπως η περιοχή, το εμβαδόν ή η τιμή του ακινήτου.