53 ημέρες πριν τις κάλπες της ήττας: Σόου Τσίπρα στα Σκόπια με αγκαλιές, selfies και με... «αεροδρόμιο Μίκρας»

119

53 ημέρες πριν τις κρίσιμες κάλπες στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του έδωσε εχθές ένα άκομα επικοινωνικό σόου στα Σκόπια στην απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, γνωρίζοντας μάλιστα πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν και παρουσιάστηκε ως «ιστορική» η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, υπουργών και επιχειρηματιών στα Σκόπια, στην πραγματικότητα είναι το φυσικό επακόλουθο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που εμπεριέχει μια σειρά από βήματα στην παραπέρα συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει τη συνάντηση ως αυτή που σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου αντιπαράθεσης.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που γίνεται στη γειτονική χώρα και ότι είναι η πρώτη φορά που συμφωνήθηκαν τόσο πολλά σε επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Βέβαια, το παράδοξο είναι ότι αυτή δεν είναι η πρώτη συνάντηση έλληνα πρωθυπουργού και πρωθυπουργού της τότε ΠΓΔΜ. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών. Μόνο που τότε δεν υπήρχε το είδος της τυπικής σχέσης (αναγνώριση, ίδρυση πρεσβειών και όχι συνδέσμων) που υπάρχει σήμερα.

Δεν αποτελεί και μυστικό, ότι το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε μεγάλο καλάθι για τα αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψης. Η πολυμελής υπουργική και επιχειρηματική αποστολή, δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε ως στόχο να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Κυρίως, όμως, είχε ως στόχο να υπερασπιστεί μία Συμφωνία που τραυμάτισε την κυβέρνηση και πλήγωσε την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης.

Οι selfies, οι εναγκαλισμοί, τα διάπλατα χαμόγελα, οι φιλοφρονήσεις, οι κοινές γονεϊκές ανησυχίες, τα οικογενειακά μυστικά των δύο ηγετών και οι εξαγγελίες περί οικονομικών ευκαιριών και προσοδοφόρων συνεργασιών δεν μοιάζουν αρκετές, όμως, ώστε να σταματήσουν την πολιτική και δημοσκοπική αιμορραγία της κυβέρνησης.

Μένει ωστόσο να φανεί, αν και πόσο εθνικά ωφέλιμος είναι ο στενός οικονομικός και εμπορικός εναγκαλισμός των δύο χωρών. Και κυρίως πόσο ισότιμος.

Κατά τις διμερείς επαφές Tσίπρα-Ζάεφ και τις υπογραφές σημαντικών συμφωνιών και μνημόνιων συνεργασίας, ξεχωρίζει εκείνο που προβλέπει ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αναλάβει την ευθύνη ασφάλειας και επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Εκτός από αυτό όμως τα Σκόπια θα αποκτήσουν και εμπορική πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Έτσι, εκτός του οικονομικού μπουσταρίσματος, θα βγουν και από την εμπορική απομόνωση.

Επιπλέον, οι στρατιωτικοί τους θα εκπαιδευτούν σε ελληνικές σχολές. Εν μέσω αυτής της γενναιόδωρης προσφοράς τεχνογνωσίας, αλλά και προστασίας, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αποκαλώντας το «αεροδρόμιο της Μίκρας».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μιλώντας για την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών επισήμανε ότι η Ελλάδα θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ελέγχει «με το ραντάρ του αεροδρομίου της Μίκρας» (σσ: το ραντάρ βρίσκεται στην Περαία). Η παραπάνω αναφορά προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς πολλοί δεν την εξέλαβαν ως ένα εκ παραδρομής λάθος αλλά μια προαναγγελία για την αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία« της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο λεγόταν «αεροδρόμιο της Μίκρας» μέχρι το 1992 οπότε και άλλαξε σε «αεροδρόμιο Μακεδονία» ή ολογράφως Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Ιδιαίτερα περίεργο λεκτικό ολίσθημα… Ειδικά όταν έχουν υπάρξει καταγγελίες υπαλλήλων που ισχυρίζονται ότι ανεπίσημα τους προτρέπουν να μην το αποκαλούν πλέον «Μακεδονία».

Για επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε λόγο λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωση της, με την οποία σχολιάζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια.

Συγκεκριμένα η ΝΔ ανέφερε: «Η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει οποιαδήποτε επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού της από τον κ. Τσίπρα. Θα το συνειδητοποιήσει, άλλωστε, σε μόλις 54 μέρες από σήμερα, στις κάλπες της 26ης Μαΐου ή και νωρίτερα, αν προκαλέσει εθνικές εκλογές».