7.000 πολυτελή ακίνητα βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες: Ποιους αφορούν

149

Πολυτελή ακίνητα στα βόρει και τα νότια προάστια της Αττικής, σπίτια σε ακριβές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και εξοχικά σε κοσμοπολίτικα νησιά θα εκπλειστηριάσουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες.

Πρόκειται για περίπου 7.000 βίλες, πολλές από τις οποίες αποτελούν εγγύηση σε δάνεια, επί το πλείστον επιχειρηματικά, οι κάτοχοι των οποίων ανήκουν στους αποκαλούμενους και ως στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η επίμαχη λίστα, που φέρεται να είναι έτοιμη από τον προηγούμενο χρόνο παρέμενε στα συρτάρια των τραπεζικών στελεχών εξαιτίας της αδυναμίας, εφενός, της κυβέρνησης να νομοθετήσει επί του θέματος και αφετέρου των συμβολαιογράφων να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.

Σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές εμφανίζονται να ανήκουν πολλά από τα ακίνητα που έχουν θέσει στο στόχαστρό τους οι τράπεζες.

«Τα επίμαχα ακίνητα είναι σε περιοχές που την εποχή του σκληρού lifestyle οι τιμές άγγιζαν τις 6.000 ευρώ το τ.μ. με 8.000 ευρώ το τ.μ., περιοχές στις οποίες δεν υπήρχαν ακίνητα προς πώληση, αλλά η ζήτηση ήταν τεράστια» επισημαίνει στο Ελεύθερο Τύπο ο διευθύνων σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates κ. Θεμιστοκλής Μπάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει και με μια μικρή αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως υπάρχει πλήθος αγγελιών από ακίνητα στις γειτονιές του Παλαιού Ψυχικού, της Εκάλης, της Πολιτείας, της Βουλιαγμένης, της Γλυφάδας αλλά και του Λυκαβητού.

Πάντως η έναρξη των πλειστηριασμών στις καλές περιοχές της Ελλάδας θα αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο σκληρής διαπραγμάτευσης στον εν δυνάμει αγοραστή γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση των τιμών.

Η πτώση θα αγγίξει κατ’ ελάχιστον το 10% και θα αφορά ακίνητα 10-15 ετών που είχαν κατασκευαστεί το 2000 με 2006 εκτιμά ο κ. Μπάκας και επισημαίνει όσον αφορά στους πλειστηριασμούς πως οι συμβολαιογράφοι θα συμμετέχουν στις διαδικασίες για δάνεια που θα υπερβαίνουν τις 300.000 με 400.000 ευρώ προσπαθώντας να διαφυλάξουν τη μικρή ιδιοκτησία. Γεγονός που θα αποτελέσει μια ασπίδα στην κτηματαγορά των δυτικών και ανατολικών προαστίων και στη μεσαία οικονομική τάξη τονίζει ο κ. Μπάκας.