Αεροπειρατεία Λουκασένκο-Ryanair: «Πράκτορες της KGB επέβαιναν στο αεροσκάφος»

131
Πράκτορες ασφαλείας της Λευκορωσίας (KGB) επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ryanair, σύμφωνα με Ryanair, η οποία αναφέρει στο αεροπλάνο που αναγκάστηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας να αλλάξει πορεία.

Πράκτορες ασφαλείας της Λευκορωσίας (KGB) επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ryanair, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε στο αεροπλάνο που αναγκάστηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας να αλλάξει πορεία.

Οι Αρχές της Λευκορωσίας συνέλαβαν έναν αντίπαλο του καθεστώτος που βρισκόταν στο αεροσκάφος.

«Πιστεύουμε ότι πράκτορες της KGB αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο, επίσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο΄Λίρι, ο οποίος όπως και η Κυβέρνησή του καταγγέλλει μια πράξη πειρατείας.

Ο Μάικλ Ο΄Λίρι κατήγγειλε μια πράξη «πειρατείας» που υποστηρίχθηκε από τη Λευκορωσία. «Φαίνεται ότι η πρόθεση των αρχών ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και το άτομο που ταξίδευε μαζί του», εξήγησε στο ιρλανδικό ραδιόφωνο Newstalk.

«Πιστεύουμε ότι πράκτορες της KGB αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο επίσης», πρόσθεσε ο Μάικλ Ο΄Λίρι, μιλώντας για ένα περιστατικό «πολύ τρομακτικό» για τους επιβάτες και το πλήρωμα. «Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που αυτό συνέβη σε ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία».

Ο Roman Protassevitch, 26 ετών, πρώην αρχισυντάκτης του αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης, Nexta, συνελήφθη την Κυριακή το απόγευμα μετά την επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ του αεροπλάνου, μετά από μια ψευδή απειλή για βόμβα.

Νωρίς το απόγευμα, το αεροσκάφος που συνέδεε την Ελλάδα με τη Λιθουανία, Βαλτική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπόρεσε να συνεχίσει την πτήση του, χωρίς τον Roman Protassevitch.

Για πράξη πειρατείας είχε κάνει λόγο και η Κυβέρνηση της Ιρλανδίας.