Αφιέρωμα στο «Καρφί»: 23 Χρόνια μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

79
Στο «Καρφί»: Αφιέρωμα για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Αν και συμπληρώνονται 23 χρόνια από την «αναγκαστική σιωπή» του Ανδρέα Παπανδρέου, εντούτοις εξακολουθούν ακόμη να επιβιώνουν τα στερεότυπα που τον «συνόδευαν» σε όλη τη διάρκεια της υπέρ 30χρονης πολιτικής του διαδρομής.

Η υπεράσπιση του ιδεολογικού και αξιακού πλαισίου, που διαμόρφωσε και καθόρισε την πολιτική του σκέψη και πράξη, οδηγούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, σε κινήσεις υπέρβασης ή και ρήξης, που πολλές φορές τον έφερναν σε αντίθεση, ακόμη και με μέχρι πρότινος συνοδοιπόρους.

Όμως, η ικανότητα έγκαιρης «διάγνωσης» των νέων δεδομένων και ρευμάτων, επέτρεψαν ώστε όλες αυτές οι κινήσεις υπέρβασης ή και ρήξης, να δικαιωθούν εκ του αποτελέσματος.

Όπως, η επιλογή της «απάρνησης» της πατρικής κληρονομιάς, της Ένωσης Κέντρου και του Γεωργίου Παπανδρέου, με το διακριτό, αιρετικό και ενίοτε συγκρουσιακό λόγο (π.χ. Κυβέρνηση Παρασκευόπουλου), στην περίοδο 1965-67, τη δημιουργία του ΠΑΚ στην περίοδο της δικτατορίας και, ως επιστέγασμα, τη συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Είναι ενδεικτικό και αποτελεί, τούτο, αποστομωτική απάντηση σε όσους ισχυρίστηκαν κατά καιρούς ή ισχυρίζονται ακόμη, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου κινούνταν από ιδιοτελή πολιτικό υπολογισμό, έχοντας ως μόνο γνώμονα των ενεργειών και επιλογών του, την απόλαυση της εξουσίας, με κάθε τίμημα, ότι, τόσο στη διάρκεια της δικτατορίας, όσο και στο πρώτο διάστημα της Μεταπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε τις «ικετευτικές» προσφορές των προβεβλημένων στελεχών και πολιτευτών του κεντρώου χώρου, που του πρόσφεραν «στο πιάτο» την αρχηγία.

Διαβάστε ένα 10σέλιδο αφιέρωμα για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Διαβάστε στο «Καρφί»