Αφορολόγητο: Πώς θα χτιστεί το 2020 - Τι αλλάζει στη φορολογία των ενοικίων

226

Αλλαγές στο χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου αλλά και διατήρησή του στο ύψος των 8.636 ευρώ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής» αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι το αφορολόγητο όριο έως τις 6.500 ευρώ να επιτυγχάνεται με την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που απαιτείται και σήμερα, ενώ για το επιπλέον ποσό έως τις 8.636 ευρώ θα απαιτούνται περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα καμφθούν οι επιφυλάξεις των θεσμών αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της διατήρησής του αφορολόγητου αφού η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα οδηγήσει σε περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου εκτός των αλλαγών στο αφορολόγητο θα μειωθεί και πρώτος συντελεστής φορολογίας των φυσικών προσώπων από το 22% στο 9%.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την εφημερίδα αλλαγές σχεδιάζονται και στη φορολογία εισοδημάτων από ενοίκια.

Οι όποιες αλλαγές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μέτρηση του κόστους των παρεμβάσεων.

Να σημειωθεί πως σήμερα το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται αυτοτελώς ως εξής:
• 0-12.000 ευρώ με 15%
• 12.001-35.000 ευρώ με 35%
• 35.001 ευρώ και πάνω με 45%.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ο δεύτερος συντελεστής να διαμορφωθεί στο 20% ή 25%. Εφόσον το κόστος της παρέμβασης κριθεί «απαγορευτικό» το σχέδιο θα μεταφερθεί για το 2021.