Αγανάκτηση απόστρατων και συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων για τα «ψαλιδισμένα» αναδρομικά- Ετοιμάζουν νέες αιτήσεις

175

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν χιλιάδες απόστρατοι και συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων όταν πήγαν στις τράπεζες για να εισπράξουν τα αναδρομικά τους.

Τα ποσά που είχαν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους απείχαν κατά πολύ από αυτά που είχαν υπολογίσει και περίμεναν.

«Αναδρομικά περιμέναμε, ψίχουλα είδαμε. Μοιάζει μάλλον με κορυφαία κοροϊδία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Κωνσταντίνος Κουλούρης, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται ευρέως το φαινόμενο μεγάλος αριθμός απόστρατων και συνταξιούχων να έχουν μεταξύ τους τα ίδια έτη προϋπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό ή βαθμίδα, αλλά να εισέπραξαν διαφορετικά ποσά αναδρομικών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός καθηγητή ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Κουλούρη, έλαβε 1.700 ευρώ,ενώ άλλος με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις… μόλις 44 ευρώ. Για κοροϊδία έκανε λόγο και ο απόστρατος λιμενικός Ν. Βεργής, ο οποίος υπολόγιζε να λάβει περισσότερα από 1500 ευρώ. Και τελικά εισέπραξε μόλις 59,48 ευρώ.

«Είναι μια τρέλα. Ή δεν γνωρίζουν τι κάνουν με τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν, ή εσκεμμένα αν το έκαναν» είπε μιλώντας στον Σκάι, προσθέτοντας ότι αρκετοί απόστρατοι που απευθύνθηκαν την Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να διευκρινίσουν τι ακριβώς συνέβη, πήραν την απάντηση: «Αν θέλετε να δικαιωθείτε να πάτε σε δικηγόρους».

Ταυτόχρονα, συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε καν το ύψος των κρατήσεων που τους επιβλήθηκαν αφού ακόμα δεν έχει αναρτηθεί το έγγραφο απόδειξης καταβολής σύνταξης και αναδρομικών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει εκπρόσωπος των αποστράτων:

-Αντιπτέραρχος με 38 χρόνια υπηρεσίας έλαβε αναδρομικά 1800 ευρώ. Υποπτέραρχος με λιγότερα χρόνια έλαβε 3.800.

Όπως επισημαίνουν οι απόστρατοι το σύστημα με τις κλίμακες προκαλεί στρεβλώσεις, δεν μπορούν να βγάλουν άκρη και θα χρειαστεί να περιμένουν τα εκκαθαριστικά τα οποία θα αναρτηθούν σ τις 15-20 Ιανουαρίου.

Τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» έλαβαν έστω και συρρικνωμένο 115.000 συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί κα).

Τα αναδρομικά πιστώθηκαν σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων για διάστημα από 16,5 μήνες έως και 47 μήνες , κατ’ αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Καταληκτική ημερομηνία για όλους θεωρείται η υπαγωγή στο νόμο Κατρούγκαλου.

Το κονδύλι ανέρχεται σε 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ μεικτά). Υψηλότερα ποσά έλαβαν οι δικαστικοί έως 4.550 ευρώ και οι πανεπιστημιακοί έως 4.350 ευρώ. Εκτός από τις μνημονιακές παρακρατήσεις, τα αναδρομικά υπόκεινται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη ενώ παρακρατείται φόρος 20% στην πηγή, με τον οποίο εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων για τα ποσά των αναδρομικών.

Η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κάνει πρεμιέρα από τον Ιανουάριο του 2019.

«Η οργή και η αγανάκτηση των συναδέλφων έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που δεν μπορώ να τους κρατήσω. Ειλικρινά έχουν αγανακτήσει η άνθρωποι γιατί θεωρούν ότι εμπαίζονται, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Ροζής, Πρόεδρος Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

Μάλιστα, σε μία ένδειξη του αλαλούμ που επικρατεί, συνταξιούχοι με την ίδια προϋπηρεσία που αποστρατεύτηκαν με τον ίδιο βαθμό είδαν μεγάλες αποκλίσεις στα αναδρομικά που έλαβαν.

Παράδειγμα τρεις πλωτάρχες εν αποστρατεία, με 26 χρόνια υπηρεσίας έκαστος, με τους οποίους επικοινώνησε ο ΣΚΑΪ. Ο πρώτος πήρε 1.236 ευρώ, ο δεύτερος 370 και ο τρίτος 428.

Οι περικοπές και οι διαφορές παραμένουν ανεξήγητες καθώς για πρώτη φορά δεν εστάλη μαζί το πληροφοριακό έγγραφο ανάλυσης κρατήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως το έγγραφο θα αναρτηθεί στον ΕΦΚΑ στις 19 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι απόστρατοι υπέστησαν έως έξι έμμεσες ή άμεσες περικοπές τα χρόνια της κρίσης: Τρεις μειώσεις συντάξεων, εισφορά ασθενείας, φόρο 20% και εισφορά αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Νέα αίτηση μετά τα λάθη και τις κρατήσεις

Νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να ζητήσουν να γίνει νέος υπολογισμός των αναδρομικών τους, πρέπει να κάνουν όσοι δικαιούχοι είδαν να τους πιστώνονται ποσά που δεν αντιστοιχούσαν σε αυτά που έπρεπε να λάβουν.

Την ίδια στιγμή, γιατροί και πανεπιστημιακοί είναι ακόμα στο... περίμενε, αφού δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά, ενώ οι ενώσεις απόστρατων είναι έτοιμες για προσφυγές.

Οι μειώσεις που έγιναν ήταν πολλές, ωστόσο οι υπηρεσίες κρατούν στο σκοτάδι τους δικαιούχους καθώς ακόμη δεν έχουν αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα για τις ακριβείς περικοπές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν οι εξής μειώσεις:

Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων
Περικοπή νόμου 4024/2011
Περικοπή νόμου 4051/2012
Περικοπή νόμου 4093/2012
Κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ
Φόρος εισοδήματος 20%

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους δικαιούχους αναδρομικών με τα ποσά που δικαιούνταν βρέθηκαν πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ/έτος γεγονός που σημαίνει ότι υπέστησαν κρατήσεις 5% βάσει μνημονιακού νόμου, αφαιρέθηκε δηλαδή ποσό 1.000 ευρώ.