Αγάπη που ‘γινε δίκοπο μαχαίρι...

180

Τα όσα έγιναν στην επέτειο του Πολυτεχνείου και η σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση ήταν ένας αποδοτικός για τον Αλέξη Τσίπρα τρόπος προκειμένου να φύγουν από την επικαιρότητα τα καμώματα του Παύλου Πολάκη. Όμως, σε εσωκομματικό επίπεδο η συζήτηση δεν τελειώνει εδώ. Αντιθέτως, μόλις άρχισε.

Το τελευταίο δεκαήμερο δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος απ’ όσα μπήκαν στο προεδρικό γραφείο του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου, που να μην επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η περίπτωση Πολάκη είναι μία βραδυφλεγής βόμβα που, κάποια στιγμή, θα τινάξει όλον τον ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα. Και περιέργως πως, αυτή τη φορά, όλοι οι συνομιλητές του προέδρου διαπίστωσαν ότι, σε αντίθεση με αντίστοιχες συζητήσεις που είχαν κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα στο παρελθόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβε τον προβληματισμό, αλλά και την ενόχλησή του.

Βεβαίως, δημοσίως αυτό δεν φάνηκε. Γιατί, μπορεί στελέχη της Κουμουνδούρου να χαρακτήριζαν ως «άδειασμα» τις παρεμβάσεις Τσίπρα για το «τσιμπούσι» Πολάκη στα Χανιά, όμως στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε πως δεν θέλει να κακοκαρδίσει τον Παύλο Πολάκη. Στην τηλεόραση του STAR μας ενημέρωσε ότι τον πείραξε η... ανάρτηση του τσιμπουσιού και όχι η επί της ουσίας παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, ενώ από βήματος της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ψέλλισε μεν πως «ο Πολάκης κάνει λάθη» για να εξάρει αμέσως μετά τη συνεισφορά του στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράγοντες με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της Κουμουνδούρου δεν παραπέμπουν την ατολμία Τσίπρα να αποδοκιμάσει τον βουλευτή Χανίων στον φόβο μήπως προκαλέσει εσωκομματικό ρήγμα. Το πράγμα είναι πολύ πιο σύνθετο και έχει να κάνει με το πόσο δέσμιος των προσωπικών του σχέσεων έχει πολλάκις αποδειχθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι στον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας του κόμματος όχι για τις ιδέες,  τις προτάσεις και τις εισηγήσεις του, αλλά επειδή φιλοξενεί διαρκώς τον Αλέξη Τσίπρα στο αρχοντικό του στην Αίγινα και επειδή έχει ρόλο «παππού» για την οικογένεια  του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιστοίχως, ο Πολάκης έχει προσφέρει πάμπολλες βόλτες στην οικογένεια Τσίπρα με το φουσκωτό του, ενώ οι «σκαφάτοι», που «βολτάρουν» στα ανοιχτά του Λαυρίου και του Σουνίου, από τον όρμο της Πουνταζέζας ως τα ανοιχτά της Μακρονήσου και της Τζιας, έχουν να θυμούνται τα μαθήματα... ψαροντούφεκου που έβλεπαν τον Πολάκη να παραδίδει στον Αλέξη Τσίπρα.

Φαίνεται, όμως, ότι όσο το καμάκι του Αλέξη Τσίπρα αστοχούσε ακόμη και στα μεγάλα δυσκίνητα χταπόδια που του υπεδείκνυε ο Πολάκης, το ψαροντούφεκο του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας έβρισκε τον στόχο του: τη συμπάθεια του Αλέξη Τσίπρα. Μία συμπάθεια που χτίστηκε με εκδρομές, υποβρύχιο ψάρεμα και συβαρίτικη κατανάλωση ροφών και συναγρίδων που «κεραυνοβολούσε» εύκολα ο Παύλος Πολάκης.

Αυτή η ανθρώπινη και ψυχολογική πλευρά της υπόθεσης εξηγεί, ως ένα βαθμό, την προκλητική «ανοχή» που επιδεικνύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τις εξαλλοσύνες του Πολάκη. Μόνο που, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο δεκαήμερο, πλέον, στελέχη από όλες τις πτέρυγες και τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τού διαμηνύουν ένα ηχηρό «ως εδώ». Ταυτοχρόνως, δημοσκόποι επισημαίνουν στον πρώην πρωθυπουργό ότι «ο Πολάκης κοστίζει», ενώ προφανώς και ο ίδιος έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός με τα καμώματά του τινάζει στον αέρα τη γραμμή «υπευθυνότητας» έναντι του κορωνοϊού που προσπαθεί να χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα: το γεγονός ότι μία ημέρα μετά την «επίπληξη» του Παύλου Πολάκη από το δίδυμο Τζανακόπουλου -Γεροβασίλη, ο Παύλος Πολάκης έκανε σόου -χωρίς μάσκα - έξω από την Εντατική του «Σωτηρία», προφανώς δείχνει ότι ο κρητικός έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ένα μήνυμα πως γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την «Επιτροπή Δεοντολογίας» του κόμματος. Και αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να θεωρεί ότι ο Πολάκης εκμεταλλεύεται την «αδυναμία» που του έχει για να φτιάξει πολιτικό προφίλ και να παίξει εσωκομματικό παιχνίδι. Το ερχόμενο καλοκαίρι, μ’ άλλα λόγια, ο Πολάκης θα έχει μόνον τον Πάνο Καμμένο συντροφιά για ψαροντούφεκο, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, αν συνεχίσει έτσι, θα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ως τότε.

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»