Αγγελής: «Ανησυχεί ο Παπαγγελόπουλος, γιατί ξέρει τι έχει κάνει»

296
Αγγελής: «Ανησυχεί ο Παπαγγελόπουλος, γιατί ξέρει τι έχει κάνει»

«Ανησυχεί ο Παπαγγελόπουλος, γιατί ξέρει τι έχει κάνει», είπε ο Ιωάννης Αγγελής στην Προανακριτική Eπιτροπή της Βουλής, που ερευνά τη σκευωρία Novartis.

Ακόμα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και χαρακτήρισε «ανεπαρκή» την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Παράλληλα, ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφέρθηκε και στην σχέση του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Επίσης, ο Ιωάννης Αγγελής υπογράμμισε ότι ο "Ρασπούτιν" είναι το ίδιο πρόσωπο που παρενέβαινε και στο έργο της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου είχε κατονομάσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως "Ρασπούτιν".

Πέραν αυτών, ο Ιωάννης Αγγελής αποκάλυψε ότι υπάρχει και έγγραφη αναφορά των αμερικανικών αρχών που ξεκαθαρίζουν ότι “ουδεμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου υπάρχει”.

Ι. Μπούγας: Έχει τηρηθεί η αρχή της τυπικότητας για την δικαστική συνδρομή;

Ι. Αγγελής: Όχι, δεν έχει τηρηθεί. Η κυρία Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής. Και αυτός είναι ο χειρότερος βαθμός που μπορεί να πάρει ένας δικαστής. Με επιμονή προσωπικά ζήτησα να μου δώσει τα έγγραφα με τις αμερικανικές αρχές. Δεν μου τα έδωσε όλα. Υπάρχει έγγραφο, απ' όσο θυμάμαι, που εγώ διάβασα ότι οι Αμερικανοί απαντούν πως ουδεμία εμπλοκή υπάρχει από πολιτικό πρόσωπο. Εμπλοκή αναφέρουν τα έγγραφα μόνο για γιατρούς. Αυτά τα έγγραφα πρέπει να αναζητηθούν.

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είπε:

Πλεύρης: Τι σχέσεις είχατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Αγγελής: Από φιλικές έως ουδέτερες. Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ, τον είχα επισκεφθεί και ως υπουργό. Είχα και γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ήμουν υπεύθυνος για πληροφοριακά συστήματα. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2019. Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος μου παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας.

Πλεύρης: Σας είχε χαρακτηρίσει ως αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή. Μετά σας παρουσίασε ως φαιδρό πρόσωπο. Ποιος ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας;

Αγγελής: Είναι ευνόητο ότι, όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι.

Πλεύρης: Γι' αυτά που είπατε;

Αγγελής: Και γι' αυτά που θα πω εδώ

Πλεύρης: Εκτιμάτε ότι θεωρεί πως θίγεται ο ίδιος με όσα λέτε;

Αγγελής: Είμαι απολύτως βέβαιος

Πλεύρης: Θέλει να υποβαθμιστούν οι καταγγελίες σας;

Αγγελής: Ναι

Πλεύρης: Γιατί ο Παπαγγελόπουλος ενοχλείται απο αυτά που εσείς λέτε και σας επιτέθηκε;

Αγγελής: Ανησυχεί, διότι ξέρει την αλήθεια και τι έχει κάνει

Επίσης, ο Ιωάννης Αγγελής ανέφερε: “Το πρόσωπο "Ρασπούτιν" είναι το ίδιο που παρενέβαινε και στην κυρία Ράικου. Με απόλυτη βεβαιότητα”.

Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:

Πλεύρης: Για τον κ. Σαμαρά τι σας είπε η κυρία Τουλουπάκη;

Αγγελής: Μόνο για την μαρτυρική κατάθεση. Μου είπε ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα και άρα πρέπει να «τα πήρε». "Και μόνο με αυτό θα τον κατηγορήσεις;" της είπα. Δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία. Και εκείνη μου απάντησε: "Για μένα είναι αρκετά". Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Όπως και για άλλον πολιτικό, που λέει ο μάρτυρας ότι "δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ". Δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει και ο πάρεδρος, που μόλις βγήκε από την σχολή δικαστών.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς μίλησε για σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων που υπήρξαν από τους αρμόδιους εισαγγελείς κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και για την αντιμετώπιση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Κληθείς να απαντήσει για την δικογραφία που σχηματίστηκε κατά των δέκα πολιτικών προσώπων και διαβιβάστηκε στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, είπε: «Με “υποθέτω” και “αν” και “εφόσον” δεν ασκείται δίωξη. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία».

Ειδικότερα, για την δικογραφία είπε: «Είπα της Τουλουπάκη "δείξε μου τη δικογραφία". Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η Τουλουπάκη πως υπάρχει βίντεο πως ο Πικραμμένος πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: το έχεις δει; Ναι, μου λέει. Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση; Όχι, απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη μέρα μου λέει συγγνώμη, αφορά άλλο πρόσωπο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι ανέλαβε επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όταν ο προκάτοχός του επικαλέστηκε προβλήματα υγείας, προσέθεσε ωστόσο ότι “υποψιάζομαι πως υπάρχει αναφορά παραιτήσεως”. Ο ίδιος είπε ότι η επιλογή του ως επόπτης δεν έγινε με υπόδειξη του “Ρασπούτιν”, αν και ο τελευταίος διόριζε άτομα της επιλογής του στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Αγγελής επανέλαβε τις καταγγελίες του για την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και τις άστοχες ενέργειές της στην υπόθεση. Είπε μεταξύ άλλων ότι η εισαγγελέας έβαλε παράνομα σε καθεστώς προστασίας τον κ. Νίκο Μανιαδάκη, καθώς γνώριζε ότι εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση ως κατηγορούμενος. “Δεν θα μπορούσε καν απλός μάρτυρας να είναι. Θα έπρεπε να κληθεί ως ύποπτος. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος”.

Πάντως, ο Ιωάννης Αγγελής είπε ότι δεν γνωρίζει τους άλλους προστατευόμενους μάρτυρες.

Σε ερώτηση του Θάνου Πλεύρη αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, την στιγμή που έχει καταγγελθεί για υπεξαίρεση, ο Ιωάννης Αγγελής εξήγησε ότι άλλος ο ρόλος του κατηγορούμενου και άλλος του μάρτυρα. “Μπορεί στο μεσοδιάστημα ο εισαγγελέας να καλεί ξανά τους μάρτυρες και να διαπραγματεύεται ή να απειλεί;” επέμεινε ο Θάνος Πλεύρης, με τον Αγγελή να απαντά πως δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία, καθώς ο νόμος θέτει συγκεκριμένα όρια.

Πέραν αυτών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να είπε ότι η δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα θα έπρεπε να αποσταλεί αμελλητί στην Βουλή και πως κακώς καθυστέρησε σχεδόν τέσσερις μήνες να διαβιβαστεί και για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει τότε την πειθαρχική δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη.

Ο Ιωάννης Αγγελής ρωτήθηκε και για τον περίφημο τραπεζικό λογαριασμό με εμπλοκή πολιτικού:

Μπούγας: Δώστε μας λεπτομέρειες για την υπόθεση συγκεκριμένου λογαριασμού πολιτικού.

Αγγελής: Όταν συζητήθηκε αυτό το ζήτημα στη Βιέννη με τους Αμερικανούς είπανε επί λέξει ότι «ψάξαμε και βρήκαμε τον λογαριασμό που ανήκει στο παιδί του πολιτικού και από εκεί πληρώνει το ενοίκιό του. Ο λογαριασμός αυτός έχει 30.000», χωρίς να διευκρινίσουν αν είναι δολάρια ή ευρώ. Ουδέποτε μας έδωσαν οι Αμερικανοί αριθμό λογαριασμού.

«Έγγραφο των Αμερικάνων λέει ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικού»

Ακόμα, ο Ιωάννης Αγγελής προχώρησε σε μια νέα σημαντική αποκάλυψη. Ο πρώην αντιεισαγγελέας μίλησε για συγκεκριμένο έγγραφο των Αμερικάνων που αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση Novartis πολιτικού προσώπου.

Μάλιστα, ο Ιωάννης Αγγελής κάλεσε την Προανακριτική Επιτροπή να το αναζητήσει.

Η ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Ιωάννη Μπουγά, εάν έχει τηρηθεί η αρχή της τυπικότητας για την δικαστική συνδρομή, ήταν αυτή που προκάλεσε τη αποκάλυψη: «Όχι δεν έχει τηρηθεί. Η κυρία Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής. Και αυτός είναι ο χειρότερος βαθμός που μπορεί να πάρει ένας δικαστής. Με επιμονή προσωπικά ζήτησα να μου δώσει τα έγγραφα με τις αμερικανικές αρχές. Δεν μου τα έδωσε όλα. Υπάρχει έγγραφο, από όσο θυμάμαι, που εγώ διάβασα ότι οι Αμερικανοί απαντούν πως ουδεμία εμπλοκή υπάρχει από πολιτικό πρόσωπο. Εμπλοκή αναφέρουν τα έγγραφα μόνο για γιατρούς. Αυτά τα έγγραφα πρέπει να αναζητηθούν».

«Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ξέρει την αλήθεια και ξέρει τι έχει κάνει γι’ αυτό ανησυχεί». Με την φράση αυτή απάντησε ο Ιωάννης Αγγελής στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Θάνο Πλεύρη, όταν τον ρώτησε για τις συνεχείς επιθέσεις στο πρόσωπό του ενώ παλαιότερα τον εκθείαζε δημοσίως.

Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, εξαπέλυσε εκ νέου τα πυρά του προς την Ελένη Τουλουπάκη περιγράφοντας ότι ουσιαστικά με ελάχιστα έως μηδενικά στοιχεία ήθελε να προχωρήσει στην άσκηση διώξεων εναντίον πολιτικών προσώπων.

«Μόνο οι προστατευόμενοι μάρτυρες μίλησαν. Όσα έλεγαν οι προστατευόμενοι. Πως πήρε βαλίτσα μέσα στο Μαξίμου. Και της λέω για εμένα αυτό δεν είναι αρκετό. Αν τα πήρε άλλος, είναι σοβαρό στοιχείο αυτό; Η Τουλουπάκη μου είπε "για εμένα είναι αρκετό". Τότε της είπα επειδή τα στοιχεία δεν επαρκούν θα προσφύγω για κατάχρηση εξουσίας. Αυτή δεν είναι ούτε καν ένδειξη για να ασκήσουμε ποινική δίωξη», σημείωσε χαρακτηριστικά

Σε ότι αφορά τον Μάριο Σαλμά φέρεται να του είπε η Ελένη Τουλουπάκη ότι επίτηδες μείωσε τις τιμές των φαρμάκων για να εκβιάσει τις εταιρείες και να τον δωροδοκήσουν. «Τη ρωτάω: Αυτό το ξέρεις να έγινε; Τίποτα δεν υπήρχε και για αυτό», σημείωσε με νόημα.