Άγρια κόντρα Βρούτση - Τζανακόπουλου στη Βουλή

142
Άγρια κόντρα Βρούτση - Τζανακόπουλου στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις εκκρεμείς συντάξεις.

«Θα αναμετρηθείτε με την ιστορία και με την αλήθεια, κύριοι και κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος νωρίτερα παρουσίασε στη Βουλή στοιχεία για τη «βαριά κληρονομιά» -όπως είπε- που άφησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

«Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 189.851, οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις 87.991, οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας 2.688, οι εκκρεμότητες για τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας ανέρχονται 82.012, οι εκκρεμότητες για τον επανυπολογισμό συντάξεων ανέρχονται σε 222.989, οι εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις ανέρχονται σε 375.627, οι λοιπές εκκρεμότητες ανέρχονται σε 61.926, οι εκκρεμότητες για εφάπαξ σε 36.064, το σύνολο των εκκρεμοτήτων ανέρχεται σε 1.058.748», ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης.

«Και έχετε το θράσος και μιλάτε! Και με τη φυλλάδα της Αυγής να διαψεύδετε τα στοιχεία των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, που μέχρι χθες προϊστατο η κ. Αχτσιόγλου», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έπειτα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι εξαπατούσε τον κόσμο, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχουν ληξιπρόθεσμες και εκκρεμείς συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι η Κυβέρνηση με νομοτεχνική βελτίωση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, σταματάει κάθε μορφή απόσπασης και από το Επικουρικό Ταμείο και από τον κύριο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ, προς οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Ακόμα, επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο σταματάει η κινητικότητα από το υπουργείο Εργασίας μέχρι το τέλος του 2020. Επιπλέον, επιταχύνεται κατά δύο μήνες η έκδοση συντάξεων με μέτρα και διαδικασία που βελτιώνει τους χρόνους απονομής.

Επίσης, ο Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε εξάλλου την εθνική αντιπροσωπεία, ότι σύντομα η Κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή τη μεγάλη μεταρρύθμιση «Άτλας-ψηφιακή σύνταξη» ώστε από 1.6.2020, το 1/3 των συντάξεων να απονέμεται ψηφιακά.

«Έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με παχιά λόγια, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς είναι δυνατό, εσείς που πριν τρεις μήνες κυβερνούσατε, να αμφισβητείτε και να δίνετε στη φυλλάδα της Αυγής πρωτοσέλιδα ψεμάτων, όταν είναι στοιχεία των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας αυτά που παρουσιάζουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Η παρέμβαση του υπουργού Εργασίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Είναι πολύ λίγος ο κ. Βρούτσης για να χαρακτηρίζει την Αυγή, μια εφημερίδα η οποία εδώ και 70 χρόνια δίνει αγώνες για τη Δημοκρατία, που η παράταξη του ήταν αυτή που κατέλυσε, την περίοδο μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για να την χαρακτηρίζει φυλλάδα αυτή την εφημερίδα, ο κ. Βρούτσης είναι πάρα, πάρα πολύ μικρός! Προτείνω στον κ. Βρούτση, την επόμενη φορά που θα βάλει την Αυγή στο στόμα του, να το έχει πλύνει πολύ καλά», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ο λαλίστατος υπουργός Εργασίας, δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για το γεγονός, ότι καταργεί τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για το γεγονός ότι καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες επανήλθαν, και η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Γιάννη Βρούτση, ότι «επαναλαμβάνει τα οικτρά ψεύδη, τα οποία προκαλούν πλέον μόνο θυμηδία, σε όποιον γνωρίζει ελάχιστα τι συμβαίνει στο ασφαλιστικό σύστημα».

Ακόμα, ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο ΕΦΚΑ είχε απαντήσει ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 107.000, αλλά τώρα ξαφνικά εμφανίζονται 189.000 μετά από παρεμβάσεις του ίδιου του κ. Βρούτση».

«Εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη, ότι δεν έχει πειράξει τα στοιχεία», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και κατηγόρησε τον Γιάννη Βρούτση, ότι στις κύριες συντάξεις έχει προσθέσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, αν και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού. Τον κατηγόρησε επίσης για «λαθροχειρίες για να παράγει fake news για το ασφαλιστικό» και «κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων».

«Το ήθος και το ύφος του κ. Τζανακόπουλου είναι γνωστό. Είναι αδιανόητο, βουλευτής που διετέλεσε και υπουργός να αμφισβητεί τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου», απάντησε ο υπουργός Εργασίας, που επέμεινε ότι «αυτά είναι στοιχεία των υπηρεσιών και όχι στοιχεία του Βρούτση».