Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιστορική, ευρεία συναίνεση

405
Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Με ιστορική, ευρεία συναίνεση 266 ψήφων από τη Νέα Δημοκρατία (158 βουλευτές), τον ΣΥΡΙΖΑ (86) και το Κίνημα Αλλαγής (22) αναμένεται να εκλεγεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας.

Οι ανακοινώσεις για την υπερψήφιση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που θα εκλεγεί Πρόεδρος ήδη από την πρώτη ψηφοφορία υλοποιεί την βούληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να επιλέξει ένα πρόσωπο ενωτικό και υπερκομματικό, ενώ είναι σταθερή στις αρχικές πληροφορίες ότι θα προτιμούσε γυναίκα για το συγκεκριμένο αξίωμα.

Με δεδομένη την ανάδειξη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρει ισχυρά επιχειρήματα που θα έκαναν μία αρνητική απάντηση να ακούγεται πειστική.

Αντίθετα, με τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ την υποψηφιότητα της  Αικατερίνης Σακελλαροπούλους δεν θα την στηρίξουν τα άλλα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε περίπτωση ανατροπής των πολιτικών δεδομένων και αδυναμίας εκλογής Προέδρου την ερχόμενη Τετάρτη, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες με το όριο της πλειοψηφίας να παραμένει στις 200 ψήφους, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία με το όριο στις 180, τέταρτη με το όριο στις 151 ψήφους, ενώ αν και αυτή αποβεί άκαρπη το όριο πέφτει στην σχετική πλειοψηφία κατά την πέμπτη και τελευταία διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση και μετά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δεν προβλέπεται πρόωρη διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, σύμφωνα με τις προθέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου δεν φαίνεται ότι μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ θετικών ψήφων που κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 όταν και συγκέντρωσε 279 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 το 1985, ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 2000, ο Κάρολος Παπούλιας με 279 το 2005 και 266 το 2010 και ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 το 2015.