Αιχμές και από την Παπακώστα σε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

76
Αιχμές και από την Παπακώστα σε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ακόμα και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα, επικρίνει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεσή του να κάνει αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, υπενθύμισε πρόταση που είχε κάνει για κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο.

«Η Νέα Ελληνική Ορμή δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει, δεν παίζει με τους Θεσμούς και πολύ περισσότερο δεν τους ευτελίζει», τονίζει η Κατερίνα Παπακώστα, για την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Κατά την διαδικασία της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Ελληνική Ορμή είχε προτείνει την ισχυροποίηση του Κράτους Δικαίου και την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μέσω της τροποποίησης των άρθρων 87, 88, 90 με στόχο την κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο και ανάθεση της επιλογής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση 2-3 υποψηφιοτήτων (άντληση από τους Αντιπροέδρους) από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων», υπενθυμίζει.

Η Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει ότι η πρότασή της, για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έβρισκε σύμφωνη την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ υπογραμμίζει ότι αν είχε εισακουστεί, δεν θα υπήρχε αυτή η αντιπαράθεση «που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».

«Δυστυχώς, ούτε καν τέθηκε από την Διακομματική Επιτροπή, δηλαδή από εκείνους που σήμερα μονομαχούν και κονταροχτυπιούνται», αναφέρει για την πρόταση της ΝΕΟ. Εάν είχε εισακουσθεί η πρόταση «δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η οξεία αντιπαράθεση, η οποία μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και η οποία προσβάλλει την ίδια την Δικαιοσύνη.

Δηλαδή, οι επόμενοι, που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, να θεωρούν ότι αυτούς που η σημερινή κυβέρνηση θα επέλεγε, ότι είναι “δικοί της”, ενώ εκείνοι επιθυμούν να βάλουν τους “δικούς τους”. Πρόκειται, δηλαδή, για την απροκάλυπτη πλέον αντίληψη περί Δικαιοσύνης των ημετέρων», επισημαίνει ακόμη η Κατερίνα Παπακώστα.

«Η Νέα Ελληνική Ορμή μιλά για Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, η οποία δεν θα υπόκειται σε τέτοιου είδους κατηγοριοποιήσεις και δεν θα προσβάλλεται ούτε το κύρος των δικαστών, ούτε ο Θεσμός», καταλήγει στη δήλωσή της, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.