Ακάρ σε Αποστολάκη: «Να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές»

49
Ακάρ σε Αποστολάκη: «Να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές»

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Χουλουσί Ακάρ, έδωσε τη δική του εκδοχή για τα όσα συζήτησε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι εξέφρασε τις αντιρρήσεις της Αθήνας για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης», είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης για τη συζήτησή του με τον Ακάρ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Χουλουσί Ακάρ μετέφερε ανάλογη συζήτηση, αλλά... από τη δική του οπτική γωνία. Όπως είπε, προειδοποίησε την Αθήνα ενάντια σε προκλητικές συμπεριφορές.

«Ο υπουργός Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, της ειρήνης και της φιλίας, με βάση το διεθνές δίκαιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Ακόμη, σύμφωνα με την Άγκυρα, τόνισε την ανάγκη να μην τίθενται σε κίνδυνο «τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές».

Αποστολάκης σε Ακάρ: «Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο αλλά δεν θα υποχωρήσουμε κιόλας»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα κατά τη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

«Επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επιθυμούμε την αποφυγή έντασης», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντηση με τον Ακάρ στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά, όπως αποδεικνύουν και οι σημερινές δηλώσεις του Ελληνα υπουργού, στοχεύει στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα αλλά καθιστά σαφές ότι δεν θα γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Αυτό το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Για τις συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αποστολάκη «αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων», είπε, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις Εκλογές, καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να δεσμευθεί.

Όμως, πιστεύω πρόσθεσε ότι με τον Χουλουσί Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας.

«Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια, αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις», κατέληξε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.