Ακίνητα: Μπλόκο σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει τις αυθαιρεσίες

640

Σφίγγει ο κλοιός για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν αποκρύψει ολόκληρα ακίνητα ή έστω κάποια τετραγωνικά, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα βρεθούν ενώπιον προστίμων και θα κινούνται μεταξύ Πολεοδομίας, πολιτικών μηχανικών, Εφορίας, συμβολαιογράφων και Δήμων.

Πραγματικά, τους επόμενους μήνες, θα χάσει η μάνα το παιδί και ο... ιδιοκτήτης το ακίνητο, καθώς "τρέχουν" μια σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις που θα κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να βλέπουν εφιάλτες!

Κατ΄ αρχάς, τρέχουν οι προθεσμίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων χώρων υπό την απειλή των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου.

Όποιοι τακτοποιήσουν τώρα τα αυθαίρετα σε περιοχές όπου πρόκειται να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα πληρώσουν προφανώς πολύ λιγότερα χρήματα.

Αν πάνε, όμως, μετά τις 30 Ιουνίου, τότε θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν πολιτικό μηχανικό για να διαμορφώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και επιπλέον πρόστιμο 20%, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε έτος καθυστέρησης κατά 5%!

Πριν απ΄ όλα αυτά όμως, όσοι έχουν αποκρύψει τετραγωνικά μέτρα από τα ακίνητά τους, θα πρέπει να κάνουν διορθώσεις στο Ε-9 (χωρίς πρόστιμο), αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να τα δηλώσουν και στον οικείο Δήμο, καθώς από την 1η Απριλίου και μετά, θα πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για τα πέντε τελευταία χρόνια!

Μέσα στο 2020, χιλιάδες συμπολίτες μας σε λαϊκές συνοικίες και χωριά, θα αναγκαστούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς αν δεν ρυθμίσουν το σύνολο των εκκρεμοτήτων της ακίνητης περιουσίας τους, τότε δεν θα μπορούν και να την ορίζουν ως ιδιοκτήτες.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι υπάρχει ήδη αδιαφορία για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι αποποιήσεις κληρονομιών, τότε μπορούμε να σκεφτούμε πως χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα τα εγκαταλείψουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.