Αλλαγές στα ΑΕΙ-Καταργείται το άσυλο, επανέρχονται τα Συμβούλια, οι «αιώνιοι φοιτητές»

188

Τις αλλαγές που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση στην Παιδεία περιγράφει η νέα υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Κεραμέως φαίνεται πως αλλάζουν όλα στα ΑΕΙ, καθώς πέραν της άμεσης κατάργησης του ασύλου επανέρχονται τα Συμβούλια Ιδρύματος και δίνεται η δυνατότητα για αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης (πχ δωρεές).

Εξωστρέφεια, αυτονομία, αξιολόγηση είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες των δραστικών αλλαγών που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει με πρώτο κύριο πεδίο εφαρμογής τα Πανεπιστήμια.

Αίσθηση δημιουργεί το σχέδιο για διεύρυνση της δυνατότητας λειτουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με στόχο την προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τους “αιώνιους φοιτητές” επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση για την καθιέρωση ανώτατου χρόνου σπουδών (ν+2) με την παράλληλη πρόβλεψη εξαιρέσεων καθώς και μιας μεταβατικής φάσης προσαρμογής.

Για το σχέδιο της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμιας εκπαίδευση πέραν της συζήτησης πάνω στις γνωστές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας όπως τη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και την ίδρυση πρότυπων σχολείων η κ. Κεραμέως δήλωσε πως θα προχωρήσει στον διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής κατά το επόμενο σχολικό έτος, όπως το είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα με τη διαδικασία της προκήρυξης που έχει ήδη δρομολογηθεί. “Η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής παραμένει προτεραιότητα στο πρόγραμμα για την Παιδεία”, τόνισε.

Αναφορικά με το σύστημα εισαγωγικής στα Πανεπιστήμια επανέλαβε τη δήλωση που έκανε την Παρασκευή κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας ότι σύστημα για την ώρα θα παραμείνει ως έχει. “Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν είναι πειραματόζωα”.

Τέλος, για τις σχέσεις με την Εκκλησία δήλωσε πως θα υπάρξει ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα που άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους.