Άλλη «γραμμή» σήμερα από τον Τζανακόπουλο για τον Κοτζιά

202

Το επιχείρημα ότι η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά είναι «πολιτικά πλήρως ακατανόητη» και ο λόγος της παραίτησής του είναι «μη ερμηνεύσιμος» φαίνεται ότι είναι η νέα γραμμή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από την παραίτηση του τέως υπουργού Εξωτερικών.

Τις φράσεις αυτές χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ λέγοντας κατά λέξη περισσότερες από μια φορές ότι «για μένα είναι πολιτικά πλήρως ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά» και «ο λόγος της παραίτησής του είναι μη ερμηνεύσιμος» ενώ το ίδιο επιχείρημα είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόσο με την ανάληψη της θέσης του υπουργού Εξωτερικών όσο και με όσα είπε το μεσημέρι της Τετάρτης δείχνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης

«Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ο πρωθυπουργός που μπήκε μπροστά για τη συμφωνία των Πρεσπών με την θεμελιώδη και τεράστια συμβολή του Κοτζιά έδωσε σαφή κατεύθυνση για την κυβέρνηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο είναι ζωντανή αλλά αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπροσώπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ καμία απολύτως σκια όσον αφορά την ηθική του Νίκου Κοτζιά».

Κατά τον ίδιο «η συζήτηση στο υπουργικό ήταν πολιτική, ανοιχτή, με έναν εκ των αξόνων να είναι η πορεία ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα είχε και ένα χαρακτήρα ότ όλοι θα δεσμευθούν πως δεν θα συμπλεύσουν με τη ΝΔ για στήριξη πρόταση μομφής.».

«Με δεδομένο ότι είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση στη Συμφωνία των Πρεσπών , δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα Κοτζιάς-Καμμένος δεν υπήρξε ποτέ εκβιασμός» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο κ. Κοτζιάς να εξηγήσει τους λόγους που παραιτήθηκε με δεδομένο την προσήλωση της κύβερνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζω αν έχει υποβάλει παραίτηση στο παρελθόν για το θέμα της Ρωσίας».

«Ο πρθωυπουργός ούτε εκβιάζεται ούτε εκβιάζει, ποτέ δεν μπήκε δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος» επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένο στόχο να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η κεντρική πολιτική πρόκληση του πρωθυπουρογύ και της κυβέρνησης που αποφασίζεται στο υπουργικό συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει στη Βουλή όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε ότι «στο κοινοβούλιο υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση εγώ θεωρώ ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση» προσθέτοντας ότι «υπάρχει πλειοψηφία και για να εξαντλήσει η κυβέρνηση τη συνταγματική της θητεία».