Αλχημείες Βούτση-Τσίπρα: «Mαγειρέματα» για την Επιτροπή που θα περάσει το Σκοπιανό

73

Το βράδυ της Τετάρτης έφθασε στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ουσιαστικά αρχίζει και επίσημα η επόμενη μάχη για την Κυβέρνηση: Η εξασφάλιση 151 βουλευτών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξάλλου, αυτός είναι και ο διακηρυγμένος της στόχος: Να περάσει η Συμφωνία με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, καθώς η σχετική θα σημάνει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ούτε τόσο απλά, ούτε τόσο δεδομένα όσο ήταν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται οριακά προς την εξασφάλιση των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Κώστα Ζουράρι να την καταψηφίσει κατεβάζει το νούμερο στο 150. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα βρεθεί ο 151ος.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων του το Ποτάμι, ή έστω και ένας βουλευτής του αποφασίσει να υπερψηφίσει, η Συμφωνία θα περάσει άνετα. Εάν έστω και ένας επιλέξει το «παρών», η Συμφωνία θα περάσει, αλλά χωρίς το πολυπόθητο 151, το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως όριο για πολιτική νομιμοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην -όχι πολύ πιθανή- περίπτωση που όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού καταψηφίσουν, η μόνη εφεδρεία του Μαξίμου είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία, αλλά για τη λήψη της οριστικής απόφασης έχει συγκαλέσει τα όργανα της ΔΗΜΑΡ.

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας όχι από την Ολομέλεια, αλλά από την Επιτροπή, στην οποία μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Αυτές τις ώρες οι παρασκηνιακές διεργασίες τρέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναζητεί τρόπο να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή και κοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό όμως, σκοντάφτει στην άρνηση κυρίως της ΝΔ, η οποία λέει ότι δεν μπορεί στην Επιτροπή οι ανεξάρτητοι να εκπροσωπούνται από δύο βουλευτές.

Φωτιά στο σκηνικό έβαλε το Ποτάμι όταν αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία. Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Μία μεθόδευση που συζητείται είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Με τον τρόπο αυτό η συμφωνία των Πρεσπών περνάει.

Τους παραπάνω υπολογισμούς φαίνεται ότι έχει κάνει και η Πειραιώς. Η ΝΔ γνωρίζοντας ίσως τις κυβερνητικές προθέσεις για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής κάνει λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Όπως και να έχει, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε χθες το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας με ειρωνικό ύφος προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μονομαχήσουν τηλεοπτικά «γιατί εμείς έχουμε επιχειρήματα, εσείς έχετε συνθήματα και λαϊκισμό», όπως είπε και συνέχισε: «Θέλετε στην ΕΡΤ, θέλετε στον Σκάι για να σπάσουμε το εμπάργκο», είπε προκαλώντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών του.