Αμερικανοί χάκερς βοήθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κατασκοπεύσουν δημοσιογράφους

170

Μία ομάδα Αμερικανών χάκερς, που κάποτε εργάζονταν στην Eθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ βοήθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να κατασκοπεύσουν δημοσιογράφους του Al Jazeera και του BBC, όπως και άλλα πρόσωπα από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Η εν λόγω κίνηση ήταν αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Καταρ το 2017.

Οι χάκερ, οι οποίοι ήταν τουλάχιστον εννέα, φαίνεται πως δούλευαν σε ένα μυστικό πρότζεκτ ονόματι «Raven», με το οποίο κατασκόπευαν αντιφρονούντες, στρατιωτικούς αλλά και πολιτικούς αντιπάλους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στράφηκε εναντίον και δημοσιογράφων μετά την κρίση ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου.

Μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των συμμάχων τους -μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος- με το Κατάρ, το πρόγραμμα «Raven» τέθηκε σε λειτουργία και «διέρρηξε» τα iPhones τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφων και υψηλόβαθμων στελεχών των ΜΜΕ, που πιστευόταν πως διατηρούσαν σχέσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ ή τη Μουσουλμανική Αδερφότητα, μια διακρατική οργάνωση ισλαμιστών, που πλεόν κρίνεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες.

Ο σκοπός του project ήταν να εξακριβώσουν τις υποψίες τους ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ επηρέαζε μεγάλους ειδησεογραφικούς σταθμούς όπως το Al Jazeera, παρά τις διαβεβαιώσεις της πρεσβείας του Κατάρ στην Ουάσινγκτον που υποστήριζε πως:«Η κυβέρνηση του Κατάρ, δεν ζητά, απαιτεί ή επιβάλλεται σε κάτι στο Al Jazzera».

Από την άλλη πλευρά, η πρώην Αμερικανίδα πρέσβης στο Κατάρ, Dana Shell Smith, σχολίασε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως βετεράνοι της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ενίσχυσαν μια κυβέρνηση εναντίον ενός συμμάχου των ΗΠΑ.