Αμερικανός Γερουσιαστής σε Άγκυρα: Ούτε εξάρτημα των F-35 δίπλα σε S-400 – Ίσως μετακινήσουμε βάσεις

137

Σε «νάρκη» εξελίσσεται για τον Ταγίπ Ερντογάν η συμφωνία για απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ να ξεκαθαρίζει πως απόκτησή τους θα σημάνει αυτομάτως και επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Μενέντεζ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.

«Αν ο πρόεδρος Ερντογάν επιμείνει στην απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και ολοκληρώσει την αγορά και εγκατάσταση του, τότε, με βάση νομοθεσία που εγώ εισήγαγα αρχικά, θα επιβληθούν κυρώσεις. Και δεν θα πρόκειται για κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν- θα είναι υποχρεωτικές», σημειώνει.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση και σε ερώτηση αν υπάρχει… plan b ο κ. Μενέντεζ αρχικά διευκρινίζει πως «η πρωτοβουλία για τη συμμαχία ασφάλειας και ειρήνης στην Ανατ. Μεσόγειο δεν έχει σχέση με το τι κάνει η Τουρκία. Ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ο τέλειος εταίρος πάλι θα προωθούσα αυτή τη συμμαχία».

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είναι επίσης ξεκάθαρος πως απόκτηση των S-400 θα σημάνει πάγωμα της πώλησης F-35 στην Άγκυρα.

«Το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με την αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Δεν θα υπάρξει ποτέ ένα εξάρτημα των F-35 δίπλα σε ένα S-400, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», λέει και ξεκαθαρίζει πως αυτό «είναι θέση και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο».

Η βάση του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα;

Ο κ. Μενέντεζ παρότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει την πλήρη στροφή της Τουρκίας μακριά από τη Δύση εξηγεί: «Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το κάνει θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την Εθνική μας ασφάλεια».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα σχέδιο β για μετακίνηση βάσεων από την Τουρκία (πχ του Ιντσιρλίκ) στην Ελλάδα σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά σημειώνει: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης βάσεων και δυνάμεων όπου χρειάζεται και όπου μας προσφέρεται η ευκαιρία από φίλιες χώρες».

«Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο» προσθέτει.