Aμετανόητος ο ψευτογιατρός - Ολόκληρη η απολογία του: «Τους έδινα θεραπείες placebo - Ήταν καταδικασμένοι»

69

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο «μαϊμού» γιατρός. Όπως υποστήριξε προσπαθούσε να επιμηκύνει τη ζωή των ασθενών του, καθώς όπως είπε ήταν καταδικασμένοι.

Ο Νίκος Κοντοστάθης ενώπιον του ανακριτή απέρριψε τις αιτιάσεις του κατηγορητηρίου ότι έπειθε ασθενείς να σταματήσουν τις θεραπείες τους και φαίνεται να ισχυρίστηκε πως «απλώς (τους) ανέφερα ότι δεν ήταν δυνατόν να λαμβάνονται τα βότανα τις ημέρες που πραγματοποιούνταν χημειοθεραπείες εξαιτίας των στομαχικών παρενεργειών».

Ο κατηγορούμενος σε ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού φαίνεται να είπε πως τόσο τα δύο ανήλικα παιδιά όσο και ο 76χρονος, οι θάνατοι των οποίων του καταλογίζονται, δεν είχαν πιθανότητες να ζήσουν αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες η πλήρης ίαση δεν ανήκει στο επίπεδο του προβλεπτού αλλά του ..μεταφορικώς “θαύματος”. Έτσι ο Κοντοστάθης, αφού ανέφερε πως δεν υπήρχε πλάνη των θυμάτων του, κατέληξε πως “προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους, προσέφερα θετικές, αν μη τι άλλο, υπηρεσίες Placebo.

Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής, των κατά τα λοιπά, δυστυχώς, ετοιμοθάνατων ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο η αρχή της διαδρομής του σαν γιατρός, ξεκίνησε στα τέλη του 2015 «σε μία επίσκεψή μου στη μονή Βατοπεδίου όπου έτυχε να αναφερθεί ότι αρκετοί μοναχοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα προστάτη και πως οι συμβατικές θεραπείες που ακολουθούσαν δεν τους είχε βοηθήσει. Έτσι τους πρότεινα μία εξειδικευμένη θεραπεία με βότανα η οποία είχε ευεργετικά αποτελέσματα.

Κατόπιν αυτού από στόμα σε στόμα και αφού είχα προτείνει διάφορες βοτανοθεραπείες, μάθαιναν για εμένα. Δεν ψάρευα υποψηφίους ασθενείς αλλά προσέφερα τις υπηρεσίες μου κατόπιν συστάσεων από στόμα σε στόμα».

Για τη δήθεν ιατρική μου ιδιότητα το αληθές είναι ότι αρχικά δεν παρουσιαζόμουν ως τέτοιος αλλά με την ιδιότητα που πράγματι θεωρούσα ότι διέθετα αυτή του βοτανολόγου έστω και εμπειρικού.

Στη συνέχεια με πήρε η κατρακύλα και ξεκίνησα να απολαμβάνω τον τίτλο του γιατρού διανθίζοντας τον με διάφορες επιπλέον ιδιότητες βρισκόμενος σε μία ψυχολογική κατάσταση αδράνειας χωρίς δηλαδή να μου περνάει από το μυαλό ότι αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο κατηγορούμενος αρνείται πως ζούσε από τα χρήματα θυμάτων του ισχυριζόμενος πως τους χρέωνε τις αξίες των βοτάνων και των ακριβών βαμμάτων που τους παρείχε.

«Είμαι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος»

Ο 47χρονος απολογούμενος εμφανίστηκε ως εμπειρικός βοτανολόγος. Όπως είπε με την βοτανοθεραπεία ασχολήθηκε από μικρό παιδί «όταν και ο παππούς μου, μου μετέδωσε την αγάπη του για το συγκεκριμένο αντικείμενο».

«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου ως και σήμερα αυτή η ενασχόληση είναι το πάθος μου και έχω παρακολουθήσει πλήθος σχετικών σεμιναρίων ενώ έχω διαβάσει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες σχετικά βιβλία και άρθρα. Βεβαίως αυτό δεν με κάνει παρά έναν εμπειρικό βοτανολόγο, βοτανοθεραπευτή.

Εντούτοις η έλλειψη κάποιου τίτλου δεν συνεπάγεται έλλειψη γνώσης του αντικειμένου» φέρεται να ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος ο οποίος ανέφερε πως μέχρι το 2015 η «σχετική «δράση»» του περιοριζόταν σε ένα στενό κύκλο φίλων και γνωστών. «Είμαι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος.» είπε.

Έτος ορόσημο για τον κατηγορούμενο αποτελεί, όπως λέει, το 2015 όταν επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπεδίου και εκεί του ανέφεραν ότι αρκετοί μοναχοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα προστάτη και πως οι συμβατικές θεραπείες που ακολουθούσαν δεν τους είχαν βοηθήσει.

«Τους πρότεινα μία εξειδικευμένη θεραπεία με βότανα η οποία είχε ευεργετικά αποτελέσματα» περιέγραψε και από τότε η φήμη του εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα.

Μετά τους μοναχούς, που είχαν πρόβλημα με τον προστάτη, επιχείρησε να βοηθήσει με εναλλακτικές θεραπείες, όπως λέει, μια καλόγρια η οποία έπασχε από καρκίνο στο συκώτι και αντιμετώπιζε έντονες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία.

Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο Νίκος Κοντοστάθης, ο οποίος σημειωτέον εδώ και μερικές ημέρες είναι προσωρινά κρατούμενος, είχε χειρουργήσει ασθενή μαζί με άλλους «συνεργούς του» και του αφαίρεσε ένα πλευρό, με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να καταστεί ανάπηρος.

Ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος θυμάτων του ψευτογιατρού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: «Όλα τα στοιχεία που έρχονται στα χέρια μου κάθε μέρα καταδεικνύουν νέες πτυχές της υπόθεσης.

Το ερώτημα είναι αν ο «Νίκος Κοντός» είχε συνεργούς και ποιους. Από την αρχή κάναμε λόγο για εμπλοκή ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την Εκκλησία και δρουν ανενόχλητοι σε έναν άγιο και ησυχαστικό τόπο, όπως το Άγιον Όρος.

Τώρα, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που καταφθάνουν στο γραφείο μου, μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για βασιμότητα και όχι για φήμες.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνταγογράφησε το 2017, από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 2017, σε καρκινοπαθή από τη Λάρισα που έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος, μέσω SMS, ιατρικές εξετάσεις μικροβιολογικές που ήταν περί διαγνώσεως καρκινικών δεικτών. Ο άνθρωπος αυτός κατέληξε το 2018, έπειτα από 7-8 μήνες» είπε ο κ. Σούρλας και επεσήμανε ότι την Παρασκευή θα καταθέσουν οι μάρτυρες.

«Κάθε μέρα εκπλήσσομαι με αυτά που συναντώ και μαθαίνω. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι ξεγλιστρούσε από τις Αρχές λόγω του γεγονότος ότι «δεν είχε κάποια έδρα, δεν είχε συγκεκριμένο μέρος. Άλλαζε συνέχεια μέρος, ιδιότητες είχε το ψευδώνυμο, όλα αυτά δημιουργούσαν αμφιβολία για το πού είναι αυτός ο άνθρωπος, πώς μπορούμε να τον εντοπίσουμε».

Όσο για το γεγονός ότι μπαινόβγαινε στα σαλόνια επιχειρηματιών, υπουργών και στο Άγιον Όρος είπε: «Αυτό δημιουργεί εύλογες απορίες και ενδείξεις για συνεργασία με συγκεκριμένη μονή του Αγίου Όρους, όπου ο απατεώνας είχε άμεση επικοινωνία και πιθανότατα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι είναι παραβατικοί από την ελληνική Δικαιοσύνη, λειτουργούσαν ως συνεργοί του συγκεκριμένου ανθρώπου και διευκόλυναν τη δράση του.

Τυχαίνει να είμαι νομικός σύμβουλος μίας από τις 20 ιερές μονές του Αγίου Όρους και έχω ιδίαν πείρα» υπογράμμισε.