Αναδρομικά: Πόσο θα επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι και πόσα χρήματα θα λάβουν (παραδείγματα)

1076
Αναδρομικά: Πόσα χρήματα θα πάρουν οι συνταξιούχοι και με ποιον τρόπο (παραδείγματα)

Τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους μελετά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που τα δικαιούνται απαλλαγμένα πλήρως από τις κρατήσεις 6,95% για εισφορά υπέρ κλάδου Υγείας.

Οι συνταξιούχοι θα υποστούν μόνον την νόμιμη φορολογία για τα αναδρομικά που θα λάβουν, χωρίς άλλες κρατήσεις, σύμφωνα με το newmoney.

Τα ποσά θα αντιμετωπιστούν ως «αποζημίωση» προς τους συνταξιούχους για το εισόδημα που απώλεσαν από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, και όχι σαν ετεροχρονισμένη καταβολή «σύνταξης» επί της οποίας, είτε δινόταν στην ώρα της είτε αναδρομικά, θα έπρεπε στα ποσά αυτά να επιβληθεί και η κράτηση Υγείας 6,95%.

Ακόμα, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο τα αναδρομικά να δοθούν ακόμα και χωρίς κρατήσεις φόρου.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναμένουν και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να καθορίσουν και το πώς θα γίνουν οι κρατήσεις φόρων. Δεν έχουν καταλήξει στις αποφάσεις αλλά ήδη, μετά την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση νομοθέτησε (ν.4714/2020) προκειμένου να δοθούν αναδρομικά 900 εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους.

Όμως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ήδη ότι θα δοθεί και επιπλέον μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον για τους δικαιούχους αναδρομικών συνταξιούχους του δημοσίου.

Έτσι, αφού εκδοθεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα δοθούν μέσα στο 2020 και σε μία μόνον δόση, συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τους δικαιούχους αναδρομικών κύριας σύνταξης.

Τι σενάρια εξετάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εξετάζει να δοθούν τα αναδρομικά «όλα σε όλους» χωρίς κρατήσεις.

Δηλαδή να δοθούν άμεσα εφέτος 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο είναι το σύνολον της δαπάνης. Για το ποσόν αυτό θα πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο το 2021, μετά την εκκαθάριση δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2020. Δηλαδή θα πληρώσουν ό,τι φόρο αναλογεί στα έτη όπου ανάγονται τα αναδρομικά, εάν είχαν εισπραχθεί κανονικά οι συντάξεις όπως διέταζαν τα δικαστήρια μετά το 2015.

Στην πράξη έτσι, οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και θα πληρώσουν φόρο για αυτά 126 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Και αυτό γιατί στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει ότι οι εν λόγω δικαιούχοι θα πληρώσουν μεσοσταθμικά 9% επιπλέον φόρο, ο καθένας ανάλογα με τα λοιπά εισοδήματα που είχε συνολικά στα έτη από το 2015 και μετά.

Να γίνει «οριζόντια» κράτηση φόρου 20% σε όλους κατά την καταβολή των αναδρομικών, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Η λύση αυτή, που υπό άλλες συνθήκες θα φάνταζε και ως η πιο πιθανή, μάλλον απομακρύνεται. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η λύση, αντί 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ οι συνταξιούχοι θα ελάμβαναν φέτος μόνον 1,020 δισεκατομμύρια «στο χέρι» (με κράτηση 20%) αλλά θα περίμεναν επιστροφή ή συμψηφισμό φόρου το 2021, καθώς πολλοί εξ αυτών μπορεί και να παρέμεναν αφορολόγητοι και μετά την αύξηση που στερήθηκαν επί μια πενταετία.

Γίνεται έτσι προσπάθεια να μην υποστούν κρατήσεις φόρου, άνθρωποι που δεν υπόκεινται σε φόρο. Αλλά ούτε να αναγκαστούν να περιμένουν και έναν ακόμη χρόνο επιπλέον για να πληρωθούν μιαν επιστροφή φόρου οι δικαιούχοι.

Ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος αναλύει στην «Καθημερινή» τις τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που δημιουργεί η απόφαση της Κυβέρνησης και εξηγεί τις επιλογές που έχουν.

1η κατηγορία: Όσοι δικαιούνται αναδρομικά και έχουν προσφύγει και δικαστικά ασκώντας αγωγή.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έπαιρναν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ ή το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής τους ήταν άνω των 1.000 ευρώ και ήδη έχουν ασκήσει αγωγές. Οι συγκεκριμένοι θα λάβουν εντός του έτους το ποσό που τους αναλογεί με βάση την κυβερνητική απόφαση και διατηρούν το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά όταν θα εκδικαστεί η αγωγή τους.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε το 2013 με κύρια σύνταξη 1.435,5 ευρώ και επικουρική 442,1 ευρώ έχει ασκήσει αγωγή και διεκδικεί: 79,2 ευρώ από την περικοπή του νόμου 4051/2012 στην κύρια σύνταξή του (μηνιαία περικοπή 7,2 ευρώ), 1.488,08 ευρώ από την περικοπή της κύριας σύνταξής του βάσει του νόμου 4093/2012 (135,28 ευρώ μηνιαία περικοπή), 744 ευρώ από την περικοπή της επικουρικής σύνταξής του με τον νόμο 4051/2012 (67,7 ευρώ τον μήνα), επιπλέον 148,5 ευρώ για τις περικοπές στις επικουρικές με βάση τον νόμο 4051/2012 (13,5 ευρώ τον μήνα) καθώς και δώρα εορτών και επίδομα θερινών διακοπών ύψους 2.800 ευρώ. Το σύνολο της αξίωσής του είναι 5.260,48 ευρώ, για το επίμαχο 11μηνο που αναγνωρίζει το ΣτΕ. Με βάση την τροπολογία, θα λάβει 1.567,2 ευρώ μεικτά. Τα υπόλοιπα 3.693,2 ευρώ θα τα διεκδικήσει δικαστικά όταν εκδικαστεί η αγωγή του.

2η κατηγορία: Όσοι δικαιούνται αναδρομικά και μέχρι σήμερα δεν έχουν προσφύγει δικαστικά.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έπαιρναν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ ή το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής τους ήταν άνω των 1.000 ευρώ και δεν έχουν ασκήσει μέχρι σήμερα αγωγές. Οι συγκεκριμένοι θα λάβουν εντός του έτους το ποσό που τους αναλογεί για τις κύριες συντάξεις και, με βάση την τροπολογία, κάθε άλλη απαίτησή τους αποσβένεται. Αυτό σημαίνει ότι από την ημερομηνία καταβολής των χρημάτων δεν θα έχουν καμία άλλη απαίτηση που να αφορά περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, δώρα και επιδόματα, ακόμη κι αν στο μέλλον υπάρξει νομολογία που θα δικαιώνει τέτοιες απαιτήσεις. Η συγκεκριμένη κατηγορία, αν επιθυμεί να προσφύγει δικαστικά, τότε θα μπορεί να το κάνει πριν από την ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος του ΙΚΑ (ίδια περίπτωση με την παραπάνω) συνταξιοδοτήθηκε το 2013 με κύρια σύνταξη 1.435,5 ευρώ και επικουρική 442,1 ευρώ. Με βάση τις περικοπές των ν. 4051 και 4093/2012 έχει χάσει και θα μπορούσε να διεκδικήσει 3.693,2 ευρώ. Στην πράξη, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει 1.567,2 ευρώ μεικτά. Τα υπόλοιπα 3.693,2 ευρώ αποσβένονται ως αξίωση και, ακόμη κι αν υπάρξει θετική νομολογία από άλλες αγωγές, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να τα λάβει, ούτε καν να τα διεκδικήσει. Μπορεί, βέβαια, έως την καταβολή της κύριας να ασκήσει αγωγή για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα.

3η κατηγορία: Όσοι δεν δικαιούνται τίποτε.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 1.600.000 συνταξιούχοι που η κύρια σύνταξή τους ήταν κάτω από 1.000 ευρώ ή το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής τους δεν ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι δεν θα λάβουν ποσά, είτε έχουν προσφύγει δικαστικά είτε όχι. Βέβαια, για να έχουν μια ελπίδα σε πιθανή διεκδίκηση, καθώς πλέον με την κυβερνητική τροπολογία αποκλείστηκαν από την όποια παροχή, θα πρέπει να προσφύγουν δικαστικά εντός της 5ετίας από το 2015, δηλαδή έως το τέλος του 2020.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος του ΙΚΑ συνταξιοδοτήθηκε το 2013 με κύρια σύνταξη 775,1 ευρώ και επικουρική 142,1 ευρώ. Με βάση τις περικοπές των ν. 4051 και 4093/2012 έχει χάσει και θα μπορούσε να διεκδικήσει δώρα εορτών και επίδομα διακοπών ύψους 1.834,4 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν θα λάβει κάποιο ποσό από τα αναδρομικά, αφού δεν είχε περικοπές στην κύρια σύνταξή του. Μπορεί να ασκήσει αγωγή για τα δώρα.