Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο απολίθωμα πτηνού

205
Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο απολίθωμα πτηνού

Το αρχαιότερο απολίθωμα ενός ανατομικά σύγχρονου πουλιού, το οποίο έζησε στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων, πριν από 66,7 εκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα Βέλγων παλαιοντολόγων.

Το πτηνό, το οποίο ανακαλύφθηκε σε ένα λατομείο κοντά στα βελγο-ολλανδικά σύνορα, διαθέτει ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών κότας και πάπιας και εκτιμάται ότι είχε μήκος 30 εκατοστών και βάρος 400 γραμμάρια, ενώ είναι το πρώτο σύγχρονο πουλί από την εποχή των δεινοσαύρων, το οποίο ανακαλύπτεται οπουδήποτε στο βόρειο ημισφαίριο.

Tο απολίθωμα ονομάστηκε ανεπίσημα «Wonderchicken» και επίσημα Αστεριόρνις (Asteriornis maastrichtensis), παραπέμποντας στην Αστερία, την κόρη ενός Τιτάνα της ελληνικής μυθολογίας και θεά των διαττόντων αστέρων.

Το απολίθωμα περιλαμβάνει ένα σχεδόν πλήρες κρανίο και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς τα πουλιά επιβίωσαν από την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων και άλλων ειδών μετά την πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Η καταγωγή όλων των σημερινών πτηνών περιβάλλεται από μυστήριο. Ως αρχαιότερο απολίθωμα μέχρι σήμερα είχε θεωρηθεί η Vegavis, που ζούσε στην Ανταρκτική πριν 66,5 εκατομμύρια χρόνια, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για τη θέση της στο «οικογενειακό δέντρο» των πουλιών.