Ανασχηματισμός, Εκλογές ή εξάντληση της τετραετίας;

436
Ανασχηματισμός, Εκλογές ή εξάντληση της τετραετίας;  

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που η χώρα δίνει τη μεγάλη μάχη απέναντι στον Κορωνοϊό.

Οι επόμενες πολιτικές κινήσεις του Πρωθυπουργού βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης με τους ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, το εμβόλιο και τα αποτελέσματα που αυτό θα προκαλέσει στο δρόμο για την κανονικότητα.

Στην Κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μετά το Πάσχα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί και η οικονομική και κοινωνική ζωή θα έχει πάρει την κατεύθυνση της κανονικότητας μετά από τις πολύμηνες αναταράξεις. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα και με σύμμαχο τις δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν την πολιτική του κυριαρχία ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση με την προκήρυξη Εκλογών ή στο τέλος της Άνοιξης ή στις αρχές Φθινοπώρου.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό πάντως βρίσκεται το θέμα του Ανασχηματισμού, καθώς στο κυβερνητικό σχήμα μετά την πολύμηνη μάχη με τον Κορωνοϊό καταγράφονται σημάδια κόπωσης και αρρυθμίας που επηρεάζουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός χρειάζεται να παρεμβαίνει για να σώζει καταστάσεις ξοδεύοντας-πρόωρα- ένα κομμάτι από το πολιτικό του κεφάλαιο.

Τα χαρακτηριστικά των επικείμενων αλλαγών στην Κυβέρνηση θα αποκαλύψουν ουσιαστικά και τις επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία θα προτιμήσει να μην αλλάξει το επί το πλείστον τεχνοκρατικό προφίλ του κυβερνητικού σχήματος, προχωρώντας ουσιαστικά σε κάποιες στοχευμένες αλλαγές.

Στην περίπτωση πάντως που επιλεγούν δυνατά κομματικά ονόματα για να πλαισιώσουν την κυβερνητική προσπάθεια, θα συνιστούσε αυτή η εξέλιξη ένα σαφές σήμα ότι ο Πρωθυπουργός ανοίγει το δρόμο για Εκλογές, συσπειρώνοντας το κόμμα σε όλη την πυραμίδα για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έχοντας μπροστά του όλα τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει τις τελικές αποφάσεις με γνώμονα τη σταθερότητα, τη διατήρηση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον.