Ανασύνταξη και νέα στρατηγική στο ΚΙΝΑΛ

84
ΚΙΝΑΛ: Ανασύνταξη και νέα στρατηγική

Ενίσχυση των δυνάμεών του σημείωσε το Κίνημα Αλλαγής στις Βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου. Εν μέσω μάλιστα πρωτοφανούς πόλωσης, άντεξε και ανέβασε το ποσοστό σε σχέση με αυτό που πέτυχε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, αλλά και συγκριτικά με τις προηγούμενες Εθνικές Εκλογές.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Από το 6,28% και 17 έδρες που είχε λάβει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, στις κάλπες της 7ης Ιουλίου συγκέντρωσε επιπλέον 1,82 μονάδες και έφτασε το 8,10%, ενώ αύξησε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα κατά πέντε έδρες, εκλέγοντας 22 βουλευτές.

Μάλιστα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές πήρε 100.000 ψήφους περισσότερες, ενώ το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία αθροίζουν 180 βουλευτές, από μόνο του θα κρίνει μια σειρά από σημαντικά νομοθετήματα, όπως την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την προεδρική εκλογή, καθώς και τον νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για ένα «θετικό αποτέλεσμα που δημιουργεί δυναμική προοπτική, ενώ αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είπε πως «μέσα σε δύσκολες συνθήκες η παράταξή μας έδωσε μια άνιση μάχη, καταφέραμε όμως να σταθούμε όρθιοι και μάχιμοι» και πως «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής».

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι του δίνει τον χρόνο να ανασυνταχθεί και να χαράξει νέα γραμμή στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με δεδομένη την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης της διπλής πίεσης που αναμένεται να αντιμετωπίσει τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της επόμενης ημέρας, αλλά και σειρά πολιτικών και

προγραμματικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα προχώρησε σε ανασύνθεση των κομματικών οργάνων με επικεφαλής νέα πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν σύντοµα µε τον ορισµό της βασικής οµάδας κρούσης στην επικοινωνία και στον πολιτικό σχεδιασµό του κόµµατος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ άλλων εξήγγειλε: Πραγματοποίηση πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης, διεξαγωγή συνεδρίου Νεολαίας, συγκρότηση επιτροπής από πρόσωπα κύρους με επικεφαλής τον Π. Ιωακειμίδη για να εξετάσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 2009 μέχρι σήμερα, μητρώο στελεχών και ακαδημία στελεχών, συνδιάσκεψη για την αυτοδιοίκηση, που θα ετοιμάσουν οι εκλεγμένοι στον χώρο, συγκρότηση Τομέων Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, σε αντιστοιχία με τα υπουργεία κ.α.

Παράλληλα, από την ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν έλειψαν και τα «βέλη» κατά στελεχών που ζητούσαν το 2015 να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας διαδικασία τύπου Επινέ (σ.σ. το συνέδριο του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος)». Αναφορά που θεωρείται ότι «φωτογράφιζε» τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες του κόμματος».

Όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ εφεξής, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι «εμείς θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας».

Από την πλευρά τους ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει σταθερά την αυτοδύναμη πορεία του και προετοιμάζονται - με αιχμή του δόρατος τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα - για την αντιπολίτευση που θα ασκήσουν στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα είναι, όπως επισημαίνουν, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον απέναντι στην ανεύθυνη λαϊκίστικη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση, που εκτιμούν ότι χάνοντας την εξουσία θα ξαναβγεί στους δρόμους.

Δεν θα κάνουν όμως πίσω σε συγκεκριμένα πεδία, τα οποία ανέδειξαν καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο, τη συμφωνία για πλεονάσματα ύψους 3,5%, ενώ παράλληλα στη νέα Βουλή αναμένεται να στηρίξουν όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης είναι υπέρ των πολιτών, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια.

Καμία συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ 

Παράλληλα, με αφορμή τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για κινήσεις ίδρυσης εκ του μηδενός της προοδευτικής παράταξης, αλλά και της συζήτησης που έχει ανοίξει για διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ, η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη είναι ξεκάθαρη: Καμία συμπόρευση με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση για αυτόνομη πορεία ελήφθη μια φορά -στο πρόσφατο συνέδριο- ήταν ομόφωνη και δεν αλλάζει.

«Δεν έχουμε καμία ιδεολογική και πολιτική και αισθητική συνάφεια με αυτό που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ηγετικά στελέχη του κόμματος, προσθέτοντας πως η δική τους ατζέντα είναι μίας χρήσιμης, σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Προς επίρρωση μάλιστα των παραπάνω, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι σε αντίστιξη με τον Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για «μαζικό αριστερό προοδευτικό κίνημα» η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων ότι «Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις».

Να σημειωθεί ότι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμένετο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας «μίνι» απολογισμός του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και να σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών, μέσα από τις προτάσεις που θα καταθέσουν τα μέλη του κομματικού οργάνου.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου