Αναβολή στο «διαζύγιο»; Την Παρασκευή η συνάντηση Τσίπρα - Καημένου

168

Μικρή «παράταση ζωής» φαίνεται πως παίρνει η καταρρέουσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή.

Στη συνάντηση οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τόσο τις μεταξύ τους σχέσεις όσο και το τοπίο αναφορικά με το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού Star, Μάρα Ζαχαρέα, ζητώντας της να μεταφερθεί για την Παρασκευή -αντί για αύριο, Τετάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- η εμφάνισή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι θα προηγηθεί, την ίδια ημέρα, η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και γι' αυτό και η συνέντευξή του θα πρέπει να δοθεί την ίδια ημέρα, μετά τη συνάντηση αυτή.

Καθώς φαίνεται, οι δύο εταίροι επιθυμούν να δώσουν στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται την Πέμπτη και την Παρασκευή την Αθήνα, μια εικόνα “ενότητας" του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όλα αυτά, ενώ αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, από την οποία αναμένεται να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις και να αποφασιστεί εάν το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό ή θα επιλέξει να αποχωρήσει.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν στο Ομάν. Ακόμα και στενοί του συνεργάτες δήλωναν άγνοια (ή, προφανώς σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είχαν επιλέξει να αποσιωπήσουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρισκόταν στη Μέση Ανατολή), αρκούμενοι να αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος είναι στο εξωτερικό.

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ για να σταθμίσει τη στάση του συγκυβερνώντος κόμματος εν όψει της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια. Μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα, η «καυτή πατάτα» περνάει στην ελληνική πλευρά.

Παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος θα ήθελε να προωθηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή τον Μάρτιο, όπως υποστηρίζει ότι προέβλεπε και η παλαιότερη συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση το διάστημα από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Άμυνας το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Την κατάσταση ενδέχεται να επηρεάσει η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών που στοιχίζονται πίσω του από το Ποτάμι, οι οποίοι φαίνεται να κινούνται στη γραμμή «ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», η οποία μοιάζει να στέλνει το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας να δεσμευτεί ότι αμέσως μετά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.