Ανδρουλάκης: «Η Κυβέρνηση καθυστέρησε να επιδιώξει τις κυρώσεις στη Τουρκία»

468
Ανδρουλάκης: «Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την εμβολιαστική στρατηγική»

Κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, για τους χειρισμούς της όσον αφορά την προκλητικότητα των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ είπε πως τον Οκτώβριο έπρεπε να κινηθεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Δυστυχώς καθυστερήσαμε, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καθυστέρησαν», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένη για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι αυτή τη φορά υπάρχουν σοβαρά θέματα που τρέχουν και πιέζουν όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιπαράθεση με Ουγγαρία και Πολωνία αλλά και το Brexit.

Και αυτό όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι ένας βασικός λόγος που δεν επιτρέπουν να είναι προτεραιότητα της Ένωσης η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Μιλώντας για τις θέσεις των Σοσιαλιστών, ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε τις παρεμβάσεις που έχουν πάρει ήδη, με δική του πρωτοβουλία, αναφέροντας και το ψήφισμα του εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Τουρκία.

«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι χρηματοπιστωτικές», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, γίνονται ήδη ενέργειες καθώς για παράδειγμα έχουν μειωθεί αισθητά τα χρήματα που δίνονται στη Τουρκία για τις προενταξιακές διαδικασίες. Από 3,6 δισεκατομμύρια που έλαβε, πλέον παίρνει μόλις 116 εκατομμύρια.

«Η Τουρκία, ωστόσο, έχει συμμάχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχυρά κράτη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία είναι κατά των κυρώσεων», είπε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Ακόμα, ότι κατά τη γνώμη του, πρέπει να μην προσπερνάμε τα όσα κάνει γενικότερα η Άγκυρα τόσο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και την προκλητικότητα της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

«Μπορούμε να χτίσουμε στο θέμα των κυρώσεων, όχι απέναντι στον τουρκικό λαό, αλλά στην κυβέρνηση τους», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.