Ανεβάζει στροφές η Κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό

494
Το πρώτο υπουργικό στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά την πρόσφατη ανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης η Κυβέρνηση αναζητεί πλέον έναν καλύτερο βηματισμό για να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο και ταυτόχρονα σύνθετο θέμα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η έμφαση δίνεται πλέον σε τέσσερις βασικούς άξονες: στην αύξηση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των επιστροφών, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Βλέποντας ότι ένα σημαντικό κομμάτι της Ευρώπης σφυρά αδιάφορα, η Κυβέρνηση προωθεί νέες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βοήθεια σε πόρους, υλικοτεχνική υποδομή αλλά και την πολυπόθητη πολιτική στήριξη.

Χωρίς αμφιβολία το κεφάλαιο «μεταναστευτικό» συνιστά μέχρι στιγμής την πιο δύσκολη εξίσωση για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η λύση της οποίας συναρτάται από σειρά παραγόντων που ξεπερνά τα δικά της λειτουργικά όρια.

Ταυτόχρονα, καλείται να διαχειριστεί και τις έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες με αρκετούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες (που ανήκουν και στη δική της παράταξη) να βρίσκονται απέναντι στην επιλογή μεταφοράς μεταναστών στην ενδοχώρα.

Το επόμενο διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα της νέας κυβερνητικής προσπάθειας. Ελπίζουμε σύντομα γιατί έρχεται και το καλοκαίρι που προβλέπονται μεγαλύτερες ροές…