Ανησυχία για τον κορωνοϊό: Αυξάνονται τα ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

191
Ανησυχία για τον κορωνοϊό: Αυξάνονται τα ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, μετά την επιβεβαίωση τριών κρουσμάτων.

Πλήθος δειγμάτων από ύποπτα κρούσματα εξετάζονται τις τελευταίες ημέρες από τα τρία εργαστήρια μικροβιολογίας της χώρας, καθώς πολλοί Έλληνες που βρίσκονταν στην Ιταλία επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ όσοι επιστρέφουν δεν τηρούν ή δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρήσουν το 14ήμερο απομόνωσης.

Το αποτέλεσμα είναι όσοι είναι φορείς του ιού να τον μεταδίδουν και εφόσον εκδηλώσουν συμπτώματα σπεύδουν στο νοσοκομείο από μόνοι τους, χωρίς πρώτα να ενημερώσουν τηλεφωνικά τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή κάποιο νοσοκομείο όπως αναφέρουν οι οδηγίες.

Σύμφωνα με το Mega, μεταξύ των κρουσμάτων βρίσκονται ένας αλλοδαπός σε ξενοδοχείο στις Τζιτζιφιές στην Καλλιθέα, μία 12χρονη στη Λαμία, μία 22χρονη στη Καρδίτσα, μία φοιτήτρια στις Σέρρες, ένας νεαρός άνδρας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, μία φίλη της 40χρονης που νοσεί, η οποία μεταφέρθηκε στο «Αττικόν» και ένα ακόμη κρούσμα από στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι επιστήμονες δίνουν έμφαση στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ενώ σε δεύτερη φάση θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Πάνω από 60 δείγματα έχει εξετάσει το Ινστιτούτο Παστέρ

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ όπου γίνεται έλεγχος δειγμάτων για τον κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 60 δείγματα, ενώ ο χρόνος εξέτασης διαρκεί περίπου 3,5 ώρες,.

Η δειγματολληψία ενός ύποπτου κρούσματος λαμβάνεται από το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή από τη μύτη ή τον φάρυγγα. Η εξέτασή τους γίνεται με μοριακές δοκιμές με αυξημένες προδιαγραφές βιολογικής ασφάλειας σε συνθήκες αρνητικής πίεσης.

Οι εξετάσεις των δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ γίνονται με βάση τις εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μέχρι στιγμής πάντως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι τρια ενώ δείγματα ύποπτων κρουσμάτων εξετάζονται στα εργαστήρια τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά

Την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά εγγυήθηκαν οι εκπρόσωποι του Κλάδου Φαρμάκου στην έκτακτη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το απόγευμα στο υπουργείο.

Ο Βασίλης Κικίλιας συνομίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) Θεόδωρο Τρύφων, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τον πρόεδρο του Pharma Innovation Forum (PIF), Μάκη Παπαταξιάρχη και τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), Κώστα Παναγούλια, για την επάρκεια των φαρμάκων με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, «σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού της χώρας και προέδρου της Κυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο, κάλεσα σήμερα εκτάκτως τους εκπροσώπους και αντιπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Μάκης Παπαδημητρίου, επιβεβαίωσε ότι «η βιομηχανία του φαρμάκου έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια με υψηλό αίσθημα ευθύνης στο πλευρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Έλληνα ασθενή. Αυτό θα συνεχίσει να πράττει και στην παρούσα φάση.

«Η τροφοδοσία της αγοράς συνεχίζεται κανονικά», ενώ ο Μάκης Παπαταξιάρχης από το PIF υπογράμμισε ότι «στις ειδικές συνθήκες που ζούμε, οι οποίες είναι εν εξελίξει, θα εγγυηθούμε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, όσον αφορά στα φάρμακα για τον Έλληνα ασθενή και πάνω απ’ όλα για τον Έλληνα πολίτη».