"Άνω" και "Νέα Μακεδονία" τα ονόματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

36
Δύο ονόματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Δύο ονόματα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ονόματα είναι το "Nova Macedonia" ("Νέα Μακεδονία”) και το "Gorna (Upper) Macedonia" (Βόρεια Μακεδονία).

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα συναντηθεί ξανά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Συνάντηση η οποία είναι κρίσιμη για το αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση για την ονομασία των Σκοπίων. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν περιμένει ότι μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα καταθέσει συνθετική πρόταση και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα φαίνεται ότι θα επιμείνει στην ονομασία "Nova Macedonia” ("Νέα Μακεδονία").

Πάντως, η ελληνική πλευρά θα δεχόταν την ονομασία "Gorna (Upper) Macedonia” (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Ωστόσο, τα Σκόπια δεν δείχνουν διάθεση για συνταγματικές αλλαγές με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν τις αναγκαίες ψήφους στη Βουλή.