Άνω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για τον υποταγμένο στις ορέξεις Καμμένου Τσίπρα- Γιατί ο Κοτζιάς είχε παραιτηθεί και στις 17 Μαΐου

116

Την αρχική παγωμάρα και αμηχανία στο κυβερνών κόμμα από την καρατόμηση Κοτζιά για χάρη της απρόσκοπτης συνέχισης της συνεργασίας του με τον Πάνο Καμμένο έχει διαδεχτεί μια υπόκωφη αναταραχή, η οποία είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει να εκφράζεται τις επόμενες ώρες.

Μάλιστα, για να ηρεμήσει κάπως την κατάσταση στο κόμμα του, ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα στον κ. Καμμένο ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές.

Είναι αμφίβολο όμως εάν αυτό ικανοποιεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, καθότι ουδείς είναι βέβαιος ότι ο υπουργός Άμυνας δεν θα συνεχίσει τη δική του στρατηγική των διαφοροποιήσεων για να περισώσει το πολιτικό μέλλον των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν ανακοινώσει την αποπομπή του κ. Κοτζιά, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη προφανώς για να εξασφαλίσει ότι από το κόμμα δεν θα υπάρξει έντονη αντίδραση για την εξέλιξη αυτή.

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα η τριβή Καμμένου-Κοτζιά είχε ξεφύγει συχνά από τα όρια, το ποτήρι ξεχείλησε μετά το πολύ σοβαρό επεισόδιο μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Εκεί, ο πρώην υπουργός εξωτερικών πήρε φόρα και να «τίναξε στον αέρα» τον Πάνο Καμμένο. Κύριο τμήμα της κριτικής του ήταν το ταξίδι στις ΗΠΑ και η προσωπική ατζέντα που ξεδίπλωσε εκεί.

Τη στιγμή που το έκανε αυτό στη συνάντηση με τον Aμερικανό ομόλογό του, ο Κοτζιάς είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ειδικά από τη στιγμή που ο Καμμένος φαινόταν να έχει ενημερώσει τον Τσίπρα για την πρόθεσή του να καταθέσει το plan B. O πρώην ΥΠΕΞ κατάλαβε ότι δεν θα έχει τη στήριξη του Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας λειτουργούσε ως αυτόκλητος υπουργός Εξωτερικών.

Η χαλαρή στάση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος τις ημέρες που ακολούθησαν και το γεύμα στη ΛΑΕΔ έδωσαν τη χαριστική βολή στον Κοτζιά. Και την απόφαση που είχε πάρει να κάνει μαντάρα το υπουργικό συμβούλιο.

Εκεί έγινε και το άλλο απίστευτο, υπό το βλέμμα του Τσίπρα και των άλλων υπουργών. Αφού ακούστηκαν τα βαριά λόγια του Κοτζιά (μας εκθέτεις, κάνει ζημιά στα εθνικά θέματα κ.λπ), ετέθη θέμα μυστικών κονδυλίων με τον πρώην ΥΠΕΞ να αφήνει υπονοούμενα για το Πεντάγωνο.

Ο Καμμένος «άναψε» και κατηγόρησε τον Κοτζιά ότι έδωσε 19 εκατ. ευρώ σε ξένα ΜΜΕ για να βρίζουν τον ίδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια βαριά κατηγορία από αυτές που αρέσκεται να ρίχνει ο Καμμένος αλλά χωρίς στοιχεία.

Ο Κοτζιάς βλέποντας τον Τσίπρα να γίνεται… κυανόκρανος και τουλάχιστον 3 υπουργούς να στηρίζουν Καμμένο, σηκώθηκε κι έφυγε, ζήτησε ραντεβού με τον Παυλόπουλο και πήρε τις αποφάσεις του.

O Κοτζιάς είχε παραιτηθεί και τον Μάιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση χθες δεν ήταν η μοναδική. Ο Κοτζιάς είχε υποβάλλει την παραίτησή του κι άλλη φορά και συγκεκριμένα στις 17 Μαίου αλλά δεν έγινε γνωστός ο λόγος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη ρήξη Κοτζιά – Μόσχας ο πρωθυπουργός είχε εκνευριστεί με την επιθετική και άκρως προσβλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Απαντώντας τότε στην κ. Ζαχάροβα ο Κοτζιάς έλεγε: Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει τονίζοντας ότι «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ράγισε το ποτήρι

Τότε ο Τσίπρας έκανε παρατηρήσεις στον υπουργό και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, αλλά το ποτήρι είχε ραγίσει.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Καμμένος δεν έχει «φάει» μόνο τον Κοτζιά, αλλά και τον Νίκο Φίλη ενώ είχε απαιτήσει την απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα, που τελικά έγινε αργότερα.

Οι χθεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι καμ(μ)ένη από χέρι και πλέον λειτουργεί ως υπηρεσιακή μέχρι τις εκλογές. Αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ένα μεγάλο τμήμα του είχε επιτεθεί εναντίον του Καμμένου στη ΚΕ. Και τώρα ήδη αναρωτιούνται: «Πώς επιτρέπουμε να διώχνει τον Κοτζιά που προωθούσε τη συμφωνία, ο… Ελληνας Σαλβίνι που πολέμησε μια εμβληματική προσπάθεια της κυβέρνησης της αριστεράς;»