Ανοίγουν τα καταστήματα εποχικών ειδών - Ποια μαγαζιά αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες

229
Μία εβδομάδα παράταση πήρε το γενικό απαγορευτικό. Το lockdown παρατάθηκε έως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ανοίγουν από σήμερα τα καταστήματα εποχικών ειδών και ειδικότερα τα μαγαζιά που θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.

Έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από σήμερα και μέχρι τις 8 Ιανουαρίου θα λειτουργούν κατ’ εξαίρεση, με συγκεκριμένο ωράριο και μέτρα λειτουργίας, τα καταστήματα που αφορούν αποκλειστικά τον κλάδο με τα εποχικά είδη.

Ακόμα, από σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη για το διάστημα των γιορτών.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων με εποχικά είδη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, έδωσε λεπτομέρειες την προηγούμενη εβδομάδα. Τα συγκεκριμένα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, όχι όμως και καταστήματα που διαθέτουν προς πώληση τα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά αποτελούν δευτερεύουσες κατηγορίες στις επιχειρήσεις τους.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου ανακοίνωσε πως τα καταστήματα εποχικών ειδών που ανοίγουν σήμερα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου και το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8:30, καθημερινά.

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση στα εποχιακά καταστήματα

Για να μπορεί κάποιος να πάει στα συγκεκριμένα καταστήματα, θα το κάνει με την γνωστή πλέον διαδικασία του SMS στο 13033. Πατώντας τον κωδικό 2, όπως σε κάθε άλλη εξαίρεση μετακίνησης για ψώνια, θα μπορεί να πάει κανείς στα συγκεκριμένα καταστήματα προκειμένου να κάνει τις αγορές τους.

Σχετικά με την άφιξη και την παρουσία στα συγκεκριμένα καταστήματα, εκεί οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ορίζονται από τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

Τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ ατόμων.

Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Ωστόσο, αν η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Οι ΚΑΔ που δραστηριοποιούνται

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή είπε ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).

Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.

Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων. Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Ποια καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες

Το άνοιγμα των καταστημάτων με εποχικά είδη θα δώσει μία πρώτη ανάσα στο λιανεμπόριο. Σταδιακά μέχρι τις γιορτές αναμένεται να ανοίξουν και άλλες επιχειρήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, είπε χθες πως ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για ημερομηνίες ανοίγματος άλλων κλάδων, ωστόσο, αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως εν όψει των γιορτών, στη λίστα για να ανοίξουν είναι και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία μαζί με τα βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και τα ανθοπωλεία, αποτελούν «την δεύτερη γραμμή» για το άνοιγμα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ σημείωσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού από τους καταστηματάρχες, τότε θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως το άνοιγμα θα γίνεται ανά 3-4 ημέρες εν όψει των γιορτών, σε καταστήματα που περιμένουν αυτές τις ημέρες των γιορτών για να ανασάνουν.

Ακόμα, είπε πως τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν τελευταία.