Άνοιξε η πλατφόρμα στην «Εργάνη» για τους εργαζομένους - Δείτε πώς θα πάρετε το επίδομα των 800 ευρώ

167
«Εργάνη»: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζομένους

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην «Εργάνη» και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού.

Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν είτε εξαιτίας του υποχρεωτικού «λουκέτου» της επιχείρησης λόγω κορωνοϊού, είτε εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του τζίρου της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία στην πλατφόρμα «supportemployees.yeka.gr», η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σε αυτήν την πλατφόρμα, πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα από τους εργαζόμενους που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους, που αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις - εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών στοιχείων τους και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

Ακόμα, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.

Όταν τα παραπάνω ταυτοποιηθούν και διασταυρωθούν με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι εργοδότες, θα ακολουθήσει η έγκριση καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ.

Οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις των εργαζομένων

Οι αιτήσεις ξεκινούν από την 1η Απριλίου για όσους εργαζόμενους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1.

Συγκεκριμένα, η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζομένους επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής, θα γίνει από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 10 του μήνα, ως εξής:

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το παραπάνω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί σε επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr) από την 1η μέχρι τις 30 Απριλίου, και σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση σε αυτούς της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

Πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ

Τμηματικά και έως τέλος Απριλίου θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα της καταβολής του επιδόματος.

«Δώσαμε τα 800 ευρώ για ένα πρώτο διάστημα. Έχουμε προγραμματίσει να επεκτείνουμε την παρέμβαση μας και για το επόμενο διάστημα, αν χρειαστεί», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega.

Επίσης, ο Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι έως τις 10 Απριλίου τα χρήματα θα τα πάρουν οι εργαζόμενοι και για όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε αναστολή με κρατική εντολή».

«Δεν υπάρχει μια ημερομηνία που θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι τα χρήματα τους. Οι υπόλοιποι θα τα πάρουν σταδιακά και έως 30 Απριλίου», ανέφερε ακόμα ο υπουργός Εργασίας.