Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ελληνικό ομόλογο

262

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση εφταετούς ελληνικού ομολόγου. Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με σκοπό να αντλήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο που θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,8-1,9%.

Ξένοι αναλυτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει ζητώντας περισσότερα από το 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ της Κύπρου και λιγότερα από τα 5 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας.

Η ελληνική Κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Commerzbank, Credit Suisse, Citi, Morgan Stanley, Societe Generale και Nomura για την έκδοση εφταετούς ομολόγου, λήξης Απριλίου 2027.

Οι έξι ανάδοχοι της μετά την εντολή που έλαβαν από τον ΟΔΔΗΧ έχουν ξεκινήσει ήδη τις επαφές με επενδυτές (διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικά ταμεία,  τράπεζες ξένα μη κερδοσκοπικά  funds) που επιθυμούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Από τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από «real money investors» και πολύ λιγότερο από «hedge funds», σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) περιμένει κυρίως τις αντιδράσεις των ξένων επενδυτών.

Ιδιαίτερα θετικό θα ήταν το σενάριο η Ελλάδα να αντλήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από ξένους επενδυτές και τα υπόλοιπα να οδεύσουν στις ελληνικές τράπεζες.

Πλέον βέβαια τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ανά πάσα στιγμή μπορούν να τα βάλουν ενέχυρο αντλώντας ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).