Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογo

178

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε το Δημόσιο στις 18 Ιουνίου. Το δεκαετές ομόλογο εκδόθηκε με επιτόκιο 1,5%.

Με την εντολή που δόθηκε χθες στις έξι ανάδοχες τράπεζες, το ελληνικό Δημόσιο αναζητεί περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, για όλα τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο.

Πληροφορίες αναφέρουν τις επόμενες ημέρες Ισπανία και Ιταλία ετοιμάζονται να βγουν να δανειστούν ποσά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, οπότε έπρεπε να εξασφαλιστεί πως η ελληνική έκδοση δεν θα επισκιαστεί από αυτές.

Ακόμα, η Αθήνα ήθελε να βγει νωρίς στις αγορές, για να προλάβει να αποφύγει το ρίσκο  που συνεπάγεται η στρατιωτική ένταση με την Τουρκία, αλλά και η ανακοίνωση στοιχείων για την «ζημιά» του β΄ τριμήνου από τον ΕΛΣΤΑΤ (την Πέμπτη 3 του μηνός θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας).

Όμως, και με μόλις 2 δισεκατομμύρια στα οποία προσβλέπει,  το υπουργείο Οικονομικών «χτίζει»  ένα μαξιλαράκι 12 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά ως τώρα που, μαζί με τα διαθέσιμα των κρατικών φορέων και τα 15 δισεκατομμύρια «παρκαρισμένα» δάνεια από το τρίτο Μνημόνιο, θα διαμορφώνουν ένα ταμειακό απόθεμα 36 δισ. ευρώ συνολικά, για την αντιμετώπιση των ποικίλων αναγκών που διαμορφώνονται, από μέτρα ανακούφισης και στήριξης όσων τα έχουν ανάγκη, μέχρι την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας έναντι των εξωτερικών απειλών που δέχεται.