Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

279
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, στο Λονδίνο.

Στόχος της συνάντησης θα είναι να «πέσουν οι τόνοι» στα ελληνοτουρκικά, μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις.

Επισήμως, στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν προβλέπεται μια τέτοια συνάντηση, ωστόσο διπλωματικές πηγές την θεωρούν πιθανή.

Ο πρωθυπουργός την Τρίτη και την Τετάρτη (3-4 Δεκεμβρίου) θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αλλά και οι επιθέσεις στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να επισκιάσουν την επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινάει την Τρίτη στο Λονδίνο.

Η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία ζητά την καταδίκη της συμφωνίας από το ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη από το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, αναμένεται να επαναλάβει πως η πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ ανάμεσα στα κράτη-μέλη του, αδικεί την Ελλάδα.

Η βούληση του πρωθυπουργού να διεθνοποιήσει έτι περαιτέρω την στάση της Τουρκίας, η οποία πορεύεται με τη λογική της δημιουργίας ισχυρών τετελεσμένων στην περιοχή της Μεσογείου, είναι σαφής.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει ξεκάθαρη θέση.