Ανταμοιβή συνεπών δανειοληπτών: Πραγματικά δίκαιο και ηθικό για να γίνει… πράξη!

45
«Βερεσέδια» των ΔΕΚΟ και πρωτογενή πλεονάσματα

Με την πρωτόγνωρη, στην πολιτική ιστορία της χώρας μας, σχετική πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη παύουν πια είναι «περιούσιος λαός» όλων των κομμάτων μόνο οι χρεοφειλέτες με τις περιβόητες «περαιώσεις» και ρυθμίσεις δανείων και εισφορών.

Του Δημήτρη Στεργίου

Οι «βλάκες»

Του Κώστα Μητρόπουλου («Οικονομικός Ταχυδρόμος» 24/8/1989)

Επιτέλους, είναι το μόνο δίκαιο και ηθικό μαζί και μακάρι να γίνει πράξη. Πρόκειται για την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών (Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), δηλαδή εκείνων των τραπεζών, των οποίων πληρώνουν τα «σπασμένα» οι Έλληνες φορολογούμενοι με τις περιβόητες «ανακεφαλαιοποιήσεις» δεκάδων δις. ευρώ,  να υπάρχει ως επιβράβευση για  τους συνεπείς δανειολήπτες  μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Η πρόταση αυτή του κ. Μητσοτάκη  θα ήταν κορυφαία πολιτική βούληση όλων των εποχών, αν, πέρα από οικονομικούς λόγους (κρίση κλπ), επικαλούνταν και ηθικούς.

Διότι, έτσι, μετά την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ  να ανταμείψει, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τους συνεπείς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα είχε και μιαν μέγιστη ηθικοδιδακτική σημασία, δεδομένου ότι, επί δεκαετίες τώρα, με πρώτο το ελληνικό κράτος διδάξαν, όλοι οι ασυνεπείς φορολογούμενοι και δανειολήπτες  συνεχώς ανταμείβονται με τις συνεχείς «περαιώσεις» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και «ρυθμίσεις» χρεών προς τις τράπεζες με προκλητικούς όρους.

Έτσι, έχει εξελιχθεί σε εθνικό σπορ η φοροδιαφυγή και η αποφυγή της πληρωμής των τραπεζικών.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ίδια συνάντηση επεσήμανε εύστοχα ότι   «η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών απουσιάζει από τις δημόσιες συζητήσεις που έχουν γίνει γύρω από το θέμα των κόκκινων δανείων και αυτό είναι εξαιρετικά άδικο».

Αυτούς τους ηθικούς, κυρίως, λόγους επικαλέσθηκα σε σχόλιό μου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κόντρα»  στις 11 Ιουνίου 2016, όπου ευχόμουνα η απόφαση ης διοίκησης της ΔΕΗ να βρει μιμητές το κράτος, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.σ

Συγκεκριμένα, στο σχόλιο αυτό επεσήμαινα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πρόκειται για μιαν αξιέπαινη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία σε εφιαλτικά χαλεπούς καιρούς, κατά τους οποίους όλα αυξάνονται (φόροι κλπ) και συνεχώς λεηλατείται από το κράτος το οικογενειακό εισόδημα (περικοπές και μειώσεις αμοιβών και συντάξεων), λειτουργεί ως βάλσαμο.

Πέρα όμως από αυτό, η απόφαση αυτή έχει ηθικοδιδακτική  σημασία, αφού για πρώτη φορά στη χώρα αυτή ανταμείβονται οι συνεπείς και όχι, κατά κανόνα, οι ασυνεπείς, οι μπαταξήδες!

Διότι, επί δεκαετίες τώρα, με πρώτο το ελληνικό κράτος διδάξαν, όλοι οι ασυνεπείς φορολογούμενοι συνεχώς ανταμείβονται με τις συνεχείς «περαιώσεις» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, με αποτέλεσμα πολλοί συνεπείς, αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «βλάκες», να σπεύδουν και να ενισχύουν τις ορδές εκείνων που έχουν αναγάγει σε «σπορ» τη συστηματική μη εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τις εφορίες.

Έτσι, δημιουργήθηκε η γνωστή χιονοστιβάδα των οφειλών  από βεβαιωμένους φόρους προς το κράτος.

Αυτό έγινε στη συνέχεια επιδημία και συχνά –πυκνά την ίδια τακτική  της «περαίωσης» εφαρμόζουν και τα ασφαλιστικά ταμεία και των «ρυθμίσεων δανείων» οι τράπεζες, κάνοντας τους συνεπείς φορολογουμένους, ασφαλισμένους  και δανειολήπτες να «αυτομουντζώνονται».

Διότι, όπως επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη από το 1996 η συχνή χρήση της «περαίωσης» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των «ρυθμίσεων» δανείων και ασφαλιστικών εισφορών  αποτελεί μακροχρόνια κίνητρο για την αύξηση των μπαταξήδων καθώς αυτά αποτελούν στοιχείο που ενσωματώνονται στις προσδοκίες των χρεοφειλετών…