Αντίδραση της Τράπεζας Πειραιώς στην παρέμβαση Φλαμπουράρη - Σκληρή ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

120

Την αντίδραση της Τράπεζας Πειραιώς προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του ο υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ότι «η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εγγυηθεί τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς ενόψει των επικείμενων αλλαγών».

Η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας έγινε μετά από δημοσιεύματα για την επικείμενη ανάθεση διαχείρισης χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων της Πειραιώς, ύψους 25 δισ. ευρώ, σε τρίτους και της μετακίνησης εργαζομένων στην νέα εταιρεία. Όπως τόνισε «αλλαγές που προετοιμάζουν τη διαμόρφωση ξεχωριστής εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων "κόκκινων" δανείων και ως εκ τούτου της μεταβολής του προσώπου του εργοδότη. Η αντιμετώπιση είναι αντικείμενο υποχρεωτικής διαβούλευσης όλων των πλευρών».

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήρισαν εξαιρετικά προβληματική και εξωθεσμική την παρέμβαση του κ. Φλαμπουράρη.

Με ανακοίνωσή της η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι: «Στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής και των εποπτικών δεσμεύσεών της, η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει σειρά επιλογών, σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού. Με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Τράπεζα δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα οποιαδήποτε απόφαση για σύναψη συμφωνίας σε σχέση με τον κλάδο διαχείρισης προβληματικών απαιτήσεων. Η Τράπεζα γνωστοποιεί άμεσα όσες πληροφορίες για γεγονότα ή καταστάσεις την αφορούν και είναι ανακοινώσιμες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.«Λογαριασμό» μεγάλων αποκλίσεων στο στόχο για το πλεόνασμα βγάζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αυστηρά μηνύματα από τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς έχει έμπρακτα αποδείξει τη διαχρονική δέσμευσή της στο σεβασμό και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προτίμησή της για επιχειρηματικές επιλογές με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και εργασιακή αποδοχή».

ΟΤΟΕ κατά Φλαμπουράρη

Για «πρωτοφανή για τον τραπεζικό χώρο κίνηση» του κ. Φλαμπουράρη, κάνει λόγο ο συνδικαλιστικός φορέας των τραπεζοϋπαλλήλων με αφορμή όσα δήλωσε χθές ο υπουργό Επικρατείας σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων στα κόκκινα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει η ΟΤΟΕ, «δυστυχώς, δύο μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, οι εγγυήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς, αφορούν… στο «μέλλον» τους σε μία άλλη εταιρία (εκτός τράπεζας) και μάλιστα με έναν τρόπο, που ουσιαστικά προαναγγέλλει, ότι οι εργαζόμενοι στα κόκκινα δάνεια θα πάψουν να είναι τραπεζοϋπάλληλοι και θα χάσουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις τους με τις τράπεζες».

«Λυπούμαστε, κύριε Φλαμπουράρη, αλλά θα θέλαμε να εγγυηθείτε την εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων στις τράπεζες, όπως σταθερά υποστηρίζει η ΟΤΟΕ και σύσσωμος ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων» τονίζουν οι συνδικαλιστές.

Η ΟΤΟΕ τονίζει πως «η πορεία ανάπτυξης των τραπεζών, προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, προϋποθέτει σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων και η καλύτερη εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων, που ξέρουμε εμείς, είναι οι αγώνες μας».

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ «τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που εργάζονται στις υπηρεσίες των κόκκινων δανείων των τραπεζών, είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν προσφέρονται σε κανέναν ούτε ως ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης ενόψει των εκλογών, ούτε ως αφορμή για την υλοποίηση αντεργατικών σχεδιασμών των Διοικήσεων των Τραπεζών».

Η ΟΤΟΕ υπενθυμίζει πως έχει καταθέσει έγκαιρα τις θέσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών «και έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που πλήττουν την απασχόληση και τα θεσμικά εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους».

Εφιστά δε την προσοχή τόσο στην πλευρά των τραπεζών, όσο και σε όσους έχουν συμφέροντα από την εξέλιξη της υπόθεσης των κόκκινων δανείων, «να σταματήσουν όλους τους σχεδιασμούς που μπορούν να πλήξουν άμεσα ή έμμεσα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

Η ΟΤΟΕ καταλήγει: «Η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των τραπεζών, μέσω αμφιλεγόμενων λύσεων στο πρόβλημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δεν εγγυάται ούτε την ανάπτυξη των τραπεζών, ούτε τη συμβολή τους στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, που έχει ανάγκη η χώρα».