Αντζελίνα Τζολί: Βγάζει στο «σφυρί» πίνακα του Τσώρτσιλ (εικόνες)

93
Τζολί: Βγάζει στο «σφυρί» πίνακα του Τσώρτσιλ

Σε δημοπρασία βγάζει η Αντζελίνα Τζολί έναν πίνακα του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Ο Τσώρτσιλ ζωγράφισε τον συγκεκριμένο πίνακα αμέσως μετά τη Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, το 1943, η οποία συνετέλεσε στην παγίωση των σχεδίων της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του Άξονα.

Τότε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ζωγράφισε το Τζαμί Κουτούμπια του Μαρακές, και αυτό ήταν το μοναδικό έργο ζωγραφικής το οποίο ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο πωλείται από την ΑντζελίναΤζολί και βγαίνει στο "σφυρί" από τον οίκο Christie's ενώ οι εκτιμήσεις για την τιμή πώλησης φθάνουν έως και τα 3,4 εκατ. δολάρια.

Ο Τσώρτσιλ, δώρισε τον πίνακα «Tower of the Koutoubia Mosque» στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντιλέινο Ρούζβελτ. Μετά τη Διάσκεψη, προσκάλεσε τον Ρούζβελτ να επισκεφτούν το Μαρακές, ώστε ο τελευταίος να απολαύσει τη θέα των βουνών από την πόλη, θέα η οποία για πολύ καιρό γοήτευε τον Τσώρτσιλ.

Βλέποντας το τζαμί του 12ου αιώνα με φόντο τα Όρη του Άτλαντα, ο Φράνκλιν Ντιλέινο Ρούζβελτ εντυπωσιάστηκε σε τέτοιο βαθμό που ο Ουίνστον Τσώρτσιλ αποφάσισε να ζωγραφίσει τη σκηνή και να του δωρίσει το έργο ως χειρονομία φιλίας.

Ο πίνακας πέρασε στον Έλιοτ Ρούζβελτ, τον γιο του Φράνκλιν Ντιλέινο, και η οικογένεια Τζολί τον απέκτησε το 2011 από το παλαιοπωλείο M.S. Rau στη Νέα Ορλεάνη.

Ο Νικ Όρτσαρντ, επικεφαλής του τομέα «Μοντέρνα Βρετανική Τέχνη» στου Christie's, τόνισε, σε ανακοίνωση, ότι το έργο το οποίο διαθέτει η Τζολί είναι «αναμφίβολα, το καλύτερο έργο ζωγραφικής του Ουίνστον Τσώρτσιλ λόγω της σημασίας που είχε το θέμα για τον ίδιο και του γεγονότος ότι αναδεικνύει τη σημασία της φιλίας μεταξύ των δύο ηγετών».

Ο πρώτος που προέτρεψε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ να επισκεφθεί το Μαρόκο ήταν ο δάσκαλος ζωγραφικής του, ο Ιρλανδός πορτρετίστας σερ Τζον Λέιβερι. Συνολικά, ο ζωγράφος Ουίνστον Τσώρτσιλ ολοκλήρωσε περίπου 45 έργα βασιζόμενα στο τοπίο της αφρικανικής χώρας.

Το έργο «Tower of the Koutoubia Mosque» θα δημοπρατηθεί στο πλαίσιο της δημοπρασίας μοντέρνων βρετανικών έργων τέχνης στου Christie's.