Απαραίτητη όσο ποτέ η επιχειρηματικότητα

397
Απαραίτητη όσο ποτέ η επιχειρηματικότητα

Η χώρα αργά αλλά σταθερά προσπαθεί, να βρει εκ νέου τον βηματισμό της, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοσθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Οι επαγγελματικοί κλάδοι σταδιακά επαναλειτουργούν ή θα επαναλειτουργήσουν άμεσα με χρονοδιάγραμμα και όλοι πλέον αναρωτιούνται για την οικονομική πορεία των πραγμάτων. Ουδείς βεβαίως τρέφει αυταπάτες περί ευρωστίας αλλά οι ελπίδες αφορούν την βιωσιμότητα και την αντοχή για το μέλλον.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός, ότι όλοι στρέφονται προς το Κράτος και ζητούν αρωγή, υπό διάφορους τύπους π.χ. βοηθήματα, δάνεια, διευκολύνσεις κλπ, ανεξαρτήτως των όσων πρέσβευαν πολιτικά προ κορωνοϊού και των θέσεών τους περί κρατικού παρεμβατισμού στην ιδιωτική οικονομία.

Ορθά δε το Κράτος έρχεται και συμπαρίσταται σε αυτά τα κοινωνικά αιτήματα, αφού η κατάσταση που δημιουργήθηκε, δεν προήλθε από κάποια πολιτική ή κοινωνική ενέργεια αλλά εξ’ αιτίας ανωτέρας βίας.

Η μνημονιακή πορεία της χώρας έχει αποδείξει, ότι χρειάζονται δύο πράγματα για την οικονομική επανεκκίνηση: πρώτα απ’ όλα, να κυκλοφορήσει ρευστό χρήμα στην αγορά και δεύτερον, να υπάρξει η κατάλληλη ψυχολογία στον κόσμο.

Ως προς την ρευστότητα, η Κυβέρνηση έχει πολλές δυνατότητες τόνωσής της με άμεσες ή έμμεσες ενέργειες και σε συνεννόηση με τα Τραπεζικά ιδρύματα – τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να λησμονούμαι, τα έχει σώσει στην κυριολεξία ο Ελληνικός λαός, μέσω των ενισχύσεων που έλαβαν από τα Μνημόνια και οι οποίες αποπληρώνονται από την φορολογία των απλών πολιτών.

Ως προς την ψυχολογία, όσο δύσκολη μπορεί να ακούγεται τόσο εύκολη μπορεί να γίνει στην πράξη, αφού το «καλό κλίμα» θα γίνει άμεσα αντιληπτό και θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα. Μία μόνο λέξη αντιπροσωπεύει την ψυχολογία καλύτερα όλων και αυτή είναι η «σταθερότητα».

Σταθερότητα στην οικονομική πολιτική και λογική στην φορολογική πολιτική η οποία θα δίνει την δυνατότητα της γνώσης για βάθος χρόνου αλλά και της αντίστοιχης βεβαιότητας για επενδύσεις. Και οφείλουμε, να αναγνωρίσουμε, ότι στον τομέα αυτό η Κυβέρνηση είχε πετύχει και τα οικονομικά της μέτρα είχαν αρχίσει και απέδιδαν.

Άρα, έχει την γνώση και την εμπειρία, για να επαναλάβει το πολιτικό σκεπτικό της στην πράξη, διαμορφωμένο μεν στα δεδομένα που προέκυψαν.

Η κοινή γνώμη αναγνωρίζει τις προσπάθειες αυτές και γι’ αυτό στις δημοσκοπήσεις η Κυβέρνηση απολαμβάνει πολύ μεγάλα ποσοστά αποδοχής.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση, από την έως τώρα ασκούμενη πολιτική της, έχει δώσει τη δυνατότητα να χαρακτηριστεί «απούσα» και αυτό σε συνδυασμό με την Κυβερνητική πλειοψηφία δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, να πράξει το ορθό για το μέλλον της χώρας.

Ο Έλληνας πολίτης αποδείχθηκε πειθαρχημένος και δεδομένης της εμπειρίας του από τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, μπορεί και πάλι να ορθοποδήσει.

Αυτό που έχει ανάγκη από την Πολιτεία, είναι η μικρή βοήθεια στα δύσκολα και κατόπιν, γνωρίζει μόνος του καλά τον δρόμο του αγώνα και της επιτυχίας.

Γιατί πάνω απ’ όλα ο πολίτης διαθέτει αξιοπρέπεια και φιλότιμο και όπως δεν έγινε επαίτης στα πολύ δύσκολα, δεν θα γίνει και τώρα. Και η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει, ότι σίγουρα δεν τον θέλει επαίτη αλλά δραστήριο επιχειρηματία.