Απελευθερώνεται η διαδημοτική μετακίνηση και ανοίγει το λιανεμπόριο με όρους, καθώς και τα λύκεια

207
Απελευθερώνεται η διαδημοτική μετακίνηση, το λιανεμπόριο με όρους και τα λύκεια

Από το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στόχος της Kυβέρνησης είναι να αποσυμπιεστούν οι πολίτες και να επαναλειτουργήσει η Αγορά.

Όπως όλα δείχνουν απελευθερώνεται η διαδημοτική μετακίνηση, ενώ θα επαναλειτουργήσουν το λιανεμπόριο και τα λύκεια.

«Η Κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει μια μετατόπιση των μέτρων, προκειμένου να δοθούν δικλείδες αποσυμπίεσης και να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Παράλληλα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί και είναι διάχυτη η διάθεσή τους να κερδίσουν κομμάτι της ζωής.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης, προκειμένου οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια.

Ακόμα, εξετάζεται το άνοιγμα κυρίως των λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει το Πάσχα, ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το Πάσχα. Όμως, θα είναι ένα παρά πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό. Πρέπει να διατηρήσουμε λίγο το σθένος μας, και για λίγες εβδομάδες να τηρήσουμε τα μέτρα».

«Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.
Πρόθεση της Κυβέρνησης να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες τον Απρίλιο

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είπε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο».

Ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις. «Καταλαβαίνουμε την κόπωση των πολιτών, αλλά κοιτάμε πρώτα από όλα το συμφέρον της δημόσιας υγείας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν δίνεται προτεραιότητα στο λιανεμπόριο ή στα σχολεία, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως σημασία έχει εάν καθυστερήσει το άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας, να υπάρχει -όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα- στήριξη του κλάδου.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «σημασία έχει να προσφέρουμε εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης» για να μη χάνουν την επαφή τους οι μαθητές με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναφορικά με τα self tests και τη συζήτηση που έχει πυροδοτήσει η διάθεσή τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το ζήτημα δεν είναι να μην κάνουμε τεστ και να μην ανιχνεύουμε κρούσματα, αλλά να περιορίσουμε το επιδημιολογικό φορτίο.

Επίσης, επεσήμανε πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού και στον περιορισμό τους.

Εξήγησε πως με τον πολλαπλασιασμό των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό φορέων που θα ελέγχονται, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θα διαγνωστούν θετικοί, θα το δηλώνουν και θα ιχνηλατούνται οι επαφές τους.

Όσο για τον αναμενόμενο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που θα προκύψει, τόνισε πως σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας σε σύγκριση με αυτόν των προηγούμενων ημερών.

Στη συνέχεια, παραδέχθηκε πως κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως «όταν αντιμετωπίζεις μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δοκιμάζεις διάφορα πράγματα. Αν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, διορθώνεται με κάποιο άλλο».

Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό.