Ευρωπαϊκός μαραθώνιος Μητσοτάκη για Επενδύσεις και μείωση πλεονασμάτων

26

Με ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα του καταφτάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στο Παρίσι.

Μετά από χρόνια κωλυσιεργιών, ανοίγει τελικά ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Αυτή είναι που αποτελεί το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα, για να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θα έχει ένα ακόμα δείγμα γραφής να επιδείξει κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ώστε να διεκδικήσει την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μίας νέας συμφωνίας που να ενισχύει την ανάπτυξη στην χώρα.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντησή των δύο ανδρών. Πρώτη φορά είχαν βρεθεί τον Μάιο του 2016 στο Παρίσι, ενώ ξανασυναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την επίσημη επίσκεψή του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Σήμερα, θα υπάρξει υποδοχή του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη από το ζεύγος Εμμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στο Ελιζέ. Θα ακολουθήσει το τετ-α-τετ συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και στη συνέχεια συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών.

Από την ελληνική πλευρά θα μετάσχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο σύμβουλός του Δημήτρης Μητρόπουλος.

Αν και δεν πρόκειται στην τετ-α-τετ συνάντηση να τεθεί το ζήτημα της μείωσης του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το ζήτημα αυτό παραμένει πρωταρχικής σημασίας, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτή πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες, προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, απηύθυνε μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στη Le Figaro, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το πώς θα ανακάμψει η χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης και αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι, με αφορμή την επίσκεψή του στη Γαλλία και τη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ιστορικές, βαθιές και διαρκείς. Βγαίνουμε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την αλληλεγγύη της. Η σημερινή κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη ώστε κάθε μία από τις αποφάσεις μας θα θέσει το πλαίσιο για το αύριο.

Ως πρωθυπουργός, θέλω να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινούς στόχους, τόσο πολιτιστικούς όσο και πολιτικούς, ώστε το ευρωπαϊκό μας μέλλον να αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο.

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να ανταποκρίνεται σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αλλαγή του κλίματος, που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε πολίτη. Μια Ευρώπη που θα εμπνέεται από το παρελθόν μας και που θα εγγυάται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το Παρίσι

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στις 16:00 ώρα Ελλάδος, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.

16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.

16.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. πρωθυπουργού με πρόεδρο κ. Μακρόν.