Αποδομεί την «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο o Φίλης (Video)

41

Στην αποδόμηση του success story του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου λέγοντας με νόημα: «Δεν είναι έξοδος αν κουβεντιάσουμε πώς θα αυξηθεί η απόκλιση από την Ευρώπη»!

Σύμφωνα με τον ίδιο για να πραγματοποιηθεί η «καθαρή έξοδος» θα πρέπει να υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα.

«Η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από σύγκλιση της οικονομίας με ευρωπαϊκές οικονομίες. Και με πολιτικές που πρέπει να κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις ανοίγουν», εξήγησε, «ακυρώνοντας» ουσιαστικά το αφήγημα που επιχειρεί να «στήσει» το Μέγαρο Μαξίμου.

Κάνοντας ακόμη πιο σαφή τη διαφωνία του είπε λίγο αργότερα: «Βγαίνουμε (σ.σ. από το μνημόνιο) μάλιστα! Με τι στόχους; Θα υπάρξει πολιτική σύγκλιση ή θα αυξηθεί η απόσταση».

Παράλληλα, έβαλε στη συζήτηση το χρέος και μάλιστα τόνισε ότι στα επίπεδα που έχει φτάσει απαιτείται ονομαστική απομείωση, δηλαδή κούρεμα.

Επικαλούμενος μια σχετική μελέτη τόνισε πως «χωρίς ονομαστική απομείωσή του της τάξης του 15% με 20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του χρέους».