Απόδραση στα Σκόπια για Τσίπρα και μια ντουζίνα υπουργούς- Υποδοχή «Μεσσία» επιφυλάσσει ο Ζάεφ

111

Στα Σκόπια μεταβαίνει το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και να υπογράψουν μία σειρά από διμερείς συμφωνίες.

Μάλιστα, μόλις εχθές τοποθετήθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της χώρας στο κέντρο των Σκοπίων πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενόψει φυσικά της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ακόμα και σκοπιανά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όμως, αναρωτιούνται αν πρόκειται να παραμείνει εκεί και μετά το πέρας της «ελληνικής απόβασης». Έτσι χαρακτηρίζουν την ελληνική αποστολή. Πράγματι, είναι πολυπληθής.

Περιλαμβάνει περισσότερους από 140 Έλληνες επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους θα είναι ο πρόεδρος του ομίλου «Μυτιληναίου», Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Μιχάλης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο πρόεδρος του ομίλου «Κοπελούζου», Δημήτρης Κοπελούζος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γεώργιος Περιστέρης, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Apivita, Νίκος Κουτσιανάς, ο πρόεδρος του ομίλου «Intracom Constructions SA» Δημήτρης Κούτρας, ο πρόεδρος της «Alumil SA», Γιώργος Μυλωνάς, ο General Manager της «Motor Oil Hellas» Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του «Alpha Digital SA» Δημήτρης Κοντομηνάς και πολλά άλλα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, δεν έχει από την πλευρά του πάψει να διαφημίζει την ελληνική αποστολή ως μία πρωτόγνωρη ευκαιρία. «Η Βόρεια Μακεδονία θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη». Αυτό δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έρχονται μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων», σημείωσε ο Ζάεφ. Εξήγησε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν «περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ» στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.

Εκτός από τους επιχειρηματίες και το μισό υπουργικό συμβούλιο- δέκα υπουργοί πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα- και η σύζυγος του Μπέτυ Μπαζιάνα θα βρίσκεται στην πρώτη επίσημη επίσκεψη.

Η Μπαζιάνα θα ακολουθήσει το δικό της πρόγραμμα, το οποίο έχει επιμεληθεί η σύζυγος του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόρικα Ζάεφ, για την οποία δεν είναι πολλά γνωστά. Εξάλλου, συνηθίζει να απέχει από τη δημόσια σφαίρα.

Παράλληλα θα εξεταστούν και τα ζητήματα εφαρμογής της – το τελευταίο είναι που εγγίζει τον τύπο των ήλων:

Στις 21 Μαρτίου η τηλεόραση των Σκοπίων έδειξε τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της εθνικής της ομάδας με την εθνική Λετονίας στο στάδιο «Φίλιππος ο Β’». Στα «σούπερ» της τηλεόρασης, η ομάδα των Σκοπίων εμφανιζόταν σκέτα ως «Μακεδονία».

Στην σύσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας με τους επιλεγμένους επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη, του παρουσίασαν φωτογραφία από διεθνή έκθεση κρασιού στη Γερμανία, στην οποία σε περίπτερο παρουσιάζονταν «Μακεδονικοί οίνοι». Τότε ο Πρωθυπουργός αναφώνησε: θα γίνω και χωροφύλακας. Παραβιάζουν την συμφωνία!

Τα δύο ανωτέρω μικρά αλλά ενδεικτικά παραδείγματα (θα υπάρξουν χιλιάδες στην πορεία), ακυρώνουν το περίφημο επιχείρημα των «Πρεσπαδόρων», ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο στη διαμάχη με τα Σκόπια, προκειμένου να το διαφυλάξει και να το αξιοποιήσει στην πολύ πιο επικίνδυνη σχέση με την Τουρκία.

Όπως είναι πλέον γνωστό, περίπου στις 9.30 το πρωί θα προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων. Η επίσημη υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα, θα γίνει στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ενώ αμέσως θα ακολουθήσει το τετ α τετ που θα εχει με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, δυο ώρες αργότερα οι δυο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.

Στις 16.30 μ.μ. θα ξεκινήσει το επιχειρηματικό Φόρουμ όπου και οι δυο θα απευθύνουν χαιρετισμό. Στις συμφωνίες που θα υπογράφουν μεταξύ των δυο χωρών ξεχωρίζει αυτή που θα υπογράψει ο υπουργός εθνικής άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με την ομόλογο του για τη φύλαξη του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κάτι που εποφθαλμιούσε η πάντα πρόθυμη Τουρκία.

Ξεχωρίζει επίσης η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό του οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης - Σκοπίων που θα δώσει ώθηση στις εμπορικές σχέσεις μεταξυ των δυο χωρών.