Απόφαση πρόκληση υπέρ της Aegean, την ώρα που «σκάνε» οι ΜΕΘ

567

Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα και εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, προκαλεί η χρηματοδότηση – μαμούθ 120.000.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία Aegean του κ. Βασιλάκη.

Με πρόσχημα τις ζημιές που υπέστη από τον κορωνοϊό ο όμιλος της Aegean στην ουσία κρατικοποιείται, αλλά το κουμάντο στην εταιρεία θα εξακολουθεί να το κάνει ο κ. Βασιλάκης.

Το δημόσιο το μόνο που εξασφαλίζει είναι τα ειδικά δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς το ελληνικό δημόσιο θα διασφαλίσει ότι τα 120.000.000 ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη σωτηρία του ομίλου.

Για ποιο λόγο δεν διόρισε νέα διοίκηση στην Aegean για να διαχειριστεί τον πακτωλό του δημοσίου χρήματος;

Για ποιο λόγο δεν έγινε ανακεφαλαιοποίηση από τους μετόχους της εταιρείας, οι οποίοι για πολλά χρόνια αποκόμιζαν τεράστια κέρδη όπως αποκαλύπτουν οι ισολογισμοί του ομίλου;

Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής 

Οι παρεμβάσεις «στήριξης», όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την περίπτωση της Aegean, πρέπει να αφορούν και επιχειρήσεις που έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

«Έχουμε προτείνει στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Κανένα μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια, με τις επιχειρήσεις κλειστές και τους εργαζόμενους στην ανεργία», υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, η απόφαση για την Αegean στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ με 2 απαραίτητες προϋποθέσεις:

  • Να συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι με δικά τους κεφάλαια στο πρόγραμμα σωτηρίας της επιχείρησης τους.
  • Να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου και η απασχόληση των εργαζομένων.

Η συμφωνία ενίσχυσης να προβλέπει και την απόκτηση μετοχών (χωρίς δικαίωμα ψήφου) της επιχείρησης.

Μετοχές που δεν θα περιέλθουν στο Υπερταμείο και θα πωληθούν σε ιδιώτες όταν οι συνθήκες είναι επωφελείς για το δημόσιο.

Είναι ευνόητο ότι το ίδιο ενδιαφέρον πρέπει να επιδεικνύεται από το κράτος και για την στήριξη των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Για τις οποίες, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, μόνο ψίχουλα ως τώρα διατίθενται.