Αποφασισμένη η Κυβέρνηση να προχωρήσει στο σχέδιο της για το Μεταναστευτικό

164

Η Κυβέρνηση δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα να προχωρήσει εδώ και τώρα το σχέδιο της για το μεταναστευτικό, παρά τις έντονες αντιδράσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.

Η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι «να μην πάει ούτε ένα λεπτό χαμένο» προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα.

Ο φάκελος «Μεταναστευτικό» βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα στο πρωθυπουργικό γραφείο και όλοι οι συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση.

Στην παρούσα φάση το βάρος έχει δοθεί στην κατασκευή των κλειστών δομών φιλοξενίας και στο σταδιακό κλείσιμο των ανοιχτών που έπλητταν την εικόνα της χώρας σε περιοχές με έντονο τουριστικό πρόσημο. Στην κυβερνητική παράταξη ακολουθούν πιστά μία συγκεκριμένη γραμμή διαχείρισης του θέματος, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

Δεν επηρεάζονται από τη δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει σε προβεβλημένους της Αυτοδιοίκησης, καθώς εκείνο που έχει σημασία για την Κυβέρνηση είναι η επίτευξη στόχων που θα βελτιώσουν την εικόνα.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σε σημερινή του τηλεοπτική παρέμβαση επέκρινε τη στάση της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η ίδια απορρίπτει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για τη διεξαγωγή γόνιμου διαλόγου.

Επιπλέον, στην επιχειρηματολογία του έχει προσθέσει ένα ακόμη λόγο για την ανάγκη να μην γίνουν κλειστές δομές που δίνει ένα τόνο εξωτερικής πολιτικής: δηλαδή εξέφρασε την ανησυχία του τα κλειστά κέντρα να μετατραπούν σε προγεφυρώματα του τουρκικού επεκτατισμού.

Φαίνεται με άλλα λόγια ότι για τον ίδιο και πολλούς νησιώτες η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική επικράτεια μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την απέναντι πλευρά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης καλεί με επιστολή του τα συναρμόδια υπουργεία καθώς επίσης τους δημάρχους Μυτιλήνης Χίου και Σάμου και τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων να συμμετέχουν σε ομάδα εργασίας που θα «τρέξει» το θέμα του κλεισίματος των ανοιχτών δομών στα νησιά.

Εν κατακλείδι, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ώρα για κουβέντες έχει τελειώσει και πλέον το σχέδιο για την καλύτερο δυνατό χειρισμό ενός καυτού προβλήματος μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή.