Αποφυλακίστηκε ο Κορκονέας με τον νέο Ποινικό Κώδικα

158
Αποφυλακίστηκε ο Κορκονέας

Αποφυλακίστηκε το απόγευμα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας.

Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας κατέθεσε αίτημα για την αναγνώριση του πρότερου έντιμου βίου, προκειμένου να ζητήσει την ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή (που είναι 10 χρόνια).

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ωστόσο η ποινή που του απαγγέλθηκε ήταν ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Χθες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας επέβαλε κάθειρξη 13 ετών στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

Ακόμα, αθώωσε τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Σαραλιώτη.

Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί ο Επαμεινώνδας Κορκονέας από το Μικτό Ορκωτό της Άμφισσας σε ισόβια κάθειρξη και ο Βασίλης Σαραλιώτης σε δεκαετή φυλάκιση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τού αποδόθηκε η κατηγορία της «δολοφονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο» επιβεβαιώνοντας τον πρωτόδικο χαρακτηρισμό.

Από την πληθώρα των ελαφρυντικών που ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας, ο οποίος διορίστηκε αυτεπάγγελτα από το Εφετείο της Λαμίας-, έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα με συνέπεια οι ποινές πλέον να διαμορφώνονται με βάση το νέο νόμο από 15 έως και 10 χρόνια.

Πέτσας: «Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα αφορούν στο νέο Ποινικό Κώδικα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε: «Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις Εθνικές Εκλογές.

Η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη.

Είναι αλήθεια ότι ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας είναι συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του, που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να τροποποιηθούν, έτσι, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα».