Απογοήτευση στο ΧΑΑ παρά την έξοδο στις Αγορές - «Θηλιά» στις επιχειρήσεις ο κατώτατος μισθός

314

Χωρίς ενθουσιασμό υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο στις Αγορές και την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Παράλληλα, η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για αύξηση του κατώτατου μισθού, σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου, προβλημάτισε την αγορά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΑ έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 630,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 629,42 μονάδων (-0,62%) και 636,56 μον. (+0,51%).

Ο τζίρος των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 18,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,45%, στις 1.678,21 μονάδες, ενώ στο +0,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.044,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 382,61 μονάδες.

Η σημερινή ημέρα για την αγορά ήταν πλούσια σε εξελίξεις η οποία από τη μία μεριά παρακολουθεί την έκδοση πενταετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, για πρώτη φορά μετά την "έξοδο" της χώρας από τα μνημόνια και από την άλλη τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ έναντι των 586 ευρώ.

Αν και ανακοινώθηκαν οι αναδόχοι της νέας έκδοσης ομολόγου, η οποία θα έχει ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024, το βιβλίο προσφορών δεν έχει ανοίξει ακόμη, κάτι που προβλημάτισε ελαφρώς την αγορά σήμερα.

Βέβαια, η έκδοση θα είναι περιορισμένου ποσού 2-3 δισεκατομμυρίων ευρώ και θεωρείται εφικτή από τους αναλυτές, με μία απόδοση της τάξης του 3,5% με 3,75%.

Πέραν των εργοδοτών, θα πρέπει να αναμένει κανείς τις συγκεκριμένες αντιδράσεις της Τρόικα.

Κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα μόλις την περασμένη εβδομάδα ακόμα και η Κομισιόν τάχθηκε υπέρ μίας "προσεκτικής" αύξησης του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες, στην προηγούμενη έκθεση τους για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, προτείνοντας ανάλυση των συνεπειών της στην απασχόληση.

Προβληματισμός στις επιχειρήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Στα 650 ευρώ έναντι των 586 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει από την 1η Φεβρουαρίου 2019 ο μικτός κατώτατος μισθός, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός των νέων.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά ποσοστό που φτάνει το 11% προκαλεί ήδη έντονο προβληματισμό στις επιχειρήσεις.

Και αυτό γιατί επαληθεύεται το σενάριο με τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ εκείνων που εξέταζε η κυβέρνηση.

Οι ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου επικεντρώνονται σε 5 σημεία σε σχέση με μία τόσο μεγάλη αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού:

1) Θα υπάρξουν πιθανότατα πιέσεις είτε για απολύσεις, είτε για μείωση ή και "πάγωμα'' των προσλήψεων, γεγονός το οποίο θα πλήξει την απασχόληση, την ίδια ώρα που αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία συνεχίζει να ανακάμπτει - αν και με ολοένα και πιο χαμηλό ρυθμό.

2) Θα αυξηθεί τόσο το μισθολογικό, όσο και το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, καθώς θα αυξηθεί ο διαθέσιμος "καθαρός'' μισθός των εργαζομένων (ο οποίος καταβάλλεται από τους εργοδότες), αλλά και οι εργατικές και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται ως ποσοστό του μικτού κατώτατου.

3) Θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για επιδόματα ανεργίας αλλά και τις αμοιβές των επιδοτούμενων σε προγράμματα απασχόλησης, τα οποία επίσης υπολογίζονται ως αναλογία του κατώτατου μισθού. Έτσι θα μειωθεί το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ το οποίο (μαζί με το πλεόνασμα του κλάδου εφάπαξ) στηρίζει στην ουσία το πλεόνασμα του κοινωνικού προϋπολογισμού, μετά την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων την 1η/1/2019.

4) Θα υπάρξουν πιέσεις από πλευράς εργαζομένων και για αυξήσεις στις αμοιβές εκείνων που πληρώνονται με μισθό πάνω από το ύψος του κατώτατου  (πχ μέσω νέων ατομικών, επιχειρησιακών ή ακόμα και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας). Άμεσα θα συμπαρασυρθούν οι μικτές αμοιβές που κυμαίνονται μεταξύ του σημερινού κατώτατου των 586 ευρώ και των 649 ευρώ, καθώς θα πρέπει ανέβουν στο ύψος του νέου ''κατωφλιού'' δηλαδή των 650 ευρώ.

5) Θα αυξηθούν κατά ανάλογο ποσοστό (11%) οι κατώτατες εισφορές για τους  ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (οι οποίες υπολογίζονται ως αναλογία επί του εκάστοτε μικτού κατώτατου μισθού των  εργαζομένων) την ίδια ώρα που από φέτος καταργείται η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού τους.